Britanska policija objavila rekonstrukciju kretanja ubica: Sve završili za tri dana

Britansko tužilaštvo podiglo je optužnice protiv dvoje ruskih državljanja zbog trovanja nervnim agensom nekadašnjeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke u Solzberiju
93 pregleda 23 komentar(a)
Ažurirano: 05.09.2018. 13:07h

Britanska policija je navela detaljno kretanje dvoje Rusa koji su optuženi da su došli iz Moskve na jugozapad Engleske kako bi ubili bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja.

Ovako je policija opisala njihovo kretanje

Petak, 2. mart Oko tri sata poslije podne, Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov stigli su na londonski Getvik aerodrom letom SU2588 iz Moskve, sa originalnim ruskim pasošima.

Vjeruje se da su odatle vozom putovali do stanice Viktorija, nakon čega su podzemnom željeznicom nastavili do Voterlua.

U ovoj oblasti su se zadržali do između 18h i 19h. Potom su putovali do City Stay hotela u istočnom Londonu, gdje su ostali u petak i subotu veče.

Subota 3. mart

Osumnjičeni su napustili hotel i putovali podzemnom željeznicom i vozom do Solsberija u južnoistočnoj Engleskoj, gdje su stigli oko 14.25

. Nakon dva sata su se vratili u London. "Naša procjena je da je cilj putovanja bilo upoznavanje sa ovom oblašću, pa ne vjerujemo da je njihovo kretanje tog dana pričinjavalo opasnost za javnost", kazao je Šef britanskog odjeljenja za antiterorizam, Nil Basu.

Nedelja 4. mart

Osumnjičeni su napustili hotel oko 8 sati ujutru i ponovo se uputili u Solsberi. Snimci sa video nadzora pokazali su da su se nalazili u blizini kuće Sergeja Skripalja. Policija vjeruje da su osumnjičeni zarazili ulazna vrata Novičokom.

Oblast su napustili u poslijedpodnevnim časovima, kada su se zaputili na Hitrou aerodrom. Sergej i Julija Skripalj su pronađeni u nesvjesnom stanju na klupi u centru Solsberija oko 16.15, nakon trovanja Novičokom koji je pronađen na vratima kuće.

Lokalni detektiv Nik Bejli je takođe prevežen u bolnicu u ozbiljnom stanju. Osumnjičeni su se vratili u Moskvu letom SU2585, koji je iz Londona odletio u 23.30.

Šta se dešavalo posle

Julija Skripalj je bolnicu napustila u aprilu, a njen otac Sergej u maju. Testovi rađeni 4. maja u sobi gdje su odsjeli osumnjičeni su pokazali tragove Novičoka.

Britanac Čarli Rouli je našao 27. juna lažnu bočicu parferma Nina Ricci Premier Jour u kanti za donacije.

Unutra je bila bočica i prskalica.

Rouvli je probao da sastavi djelove u svojoj kući 30. juna i nanio dio po sebi. Njegova partnerka Don Sturdžis je naprskala svoje ruke "parfemom".

Oboje su potom primljeni u bolnicu, a testovi su pokazali da su otrovani Novičokom.

Rouli se oporavio, ali je Sturždis preminula 8. jula u 44. godini.

Britansko tužilaštvo podiglo je optužnice protiv dvoje ruskih državljanja zbog trovanja nervnim agensom nekadašnjeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke u Solzberiju.

Premijerka Velike Britanije Tereza Mej je kazala da su osumnjičeni pripadnici GRU (ruska obavještajna služba) i da je trovanje moralo biti odobreno od nekoga iz vrha ruske države.

KAKO DJELUJE NOVIČOK

JWPlayer video mesto

Galerija

Bonus video: