Mej: Dva Rusa iz GRU osumnjičeni za trovanje, morali su imati odobrenje ruske države

Policija navodi da su njih dvojica iz Moskve doletjeli u London s ruskim pasošima dva dana prije nego što su Sergej i Julija Skripalj otrovani 4. marta
9 komentar(a)
Aleksandar Petrov, Ruslan Boširov, Foto: Reuters
Aleksandar Petrov, Ruslan Boširov, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.09.2018. 14:10h

Britansko tužilaštvo podiglo je optužnice protiv dvoje ruskih državljanja zbog trovanja nervnim agensom nekadašnjeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke u Solzberiju.

Premijerka Velike Britanije Tereza Mej je kazala da su osumnjičeni pripadnici GRU (ruska obavještajna služba) i da je trovanje moralo biti odobreno od nekoga iz vrha ruske države.

Navedeno je da su Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov u odsustvu optuženi za zavjeru da se počini ubistvo, pokušaj ubistva i upotrebu nervnog agensa novičok.

Tužiteljka Su Heming je izjavila da Velika Britanija ne traži njihovo izručenje jer ruski zakon ne dozvoljava izručivanje sopstvenih građana.

Policija navodi da su njih dvojica iz Moskve doletjeli u London s ruskim pasošima dva dana prije nego što su Sergej i Julija Skripalj otrovani 4. marta.

Iz Kremlja je saopšteno da im imena Petrova i Boširova ništa ne znače, javlja Rojtersa pozivajući se na RIA Novosti.

Velika Britanija je pozvala ruskog otpravnika poslova u Londonu na razgovor, nakon što su podignute optužnice protiv dvojice Rusa zbog trovanja Sergeja Skripalja i njegove kćerke, prenijela je ruska agencija RIA.

KAKO DJELUJE NOVIČOK

JWPlayer video mesto

Bonus video: