Apelu za mirno rješenje sukoba u Ukrajini se priključili i ruski biznismeni

Potpisnici rizikuju da navuku bijes predsjednika Vladimira Putina
66 pregleda 3 komentar(a)
Kremlj, Moskva, Foto: Shutterstock
Kremlj, Moskva, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.08.2014. 14:00h

Pismo koje je potpisalo pet ruskih biznismena, uz ukrajinske i zapadne, otkriva nervozu u ruskoj poslovnoj zajednici zbog štete koju uloga Moskve u ukrajinskoj krizi nanosi odnosima Istoka i Zapada.

U otvorenom pismu - koje je organizovao britanski tajkun Ričard Branson, jedan od 16 potpisnika - vlade Zapada, Rusije i Ukrajine se pozivaju „da postignu kompromis i nađu mirno rješenje trenutnog sukoba“ i „zajedno rade na tome da osiguraju da ne zapadnemo u hladnoratovsku bijedu iz prošlosti“.

Rojters je javio da su potpis stavili i izvršni direktor holandsko-britanskog koncerna Unilever, Pol Polman, i vodeći ukrajinski industrijalac Viktor Pinčuk. Rusi koji su se odvažili da dignu glas su Denis Ludkovski, izvršni direktor jedne od najvećih ruskih maloprodaja mobilnih telefona, Maksim Ivanov, osnivač lanca Fudlajn (Foodline Group), Arkadij Novikov, osnivač nekoliko luksuznih restorana, Sergej Petrov, osnivač Rolf grupe, vodećeg prodavca automobila i poslovni lobista Igor Jirgens.

Brenson je rekao da je kontaktirao skoro 100 ruskih poslovnih ljudi.

Ruski biznismeni izbjegavaju da javno komentarišu politička pitanja, posebno ona škakljiva, koja su pri srcu predsjedniku Vladimiru Putinu, ističe Rojters.

Međutim, činjenica da su neki ipak potpisali pismo odražava sve veći nemir povodom krize koja već nanosi veliku štetu ruskoj ekonomiji zbog sankcija Zapada.

Zabrinutost zbog uticaja ukrajinske krize na biznis povećana je odlukom ruske uprave za bezbjednost hrane da krene u inspekciju desetina Mekdonaldsovih restorana, navodno zbog kršenja sanitarnih propisa.

Rojters navodi da je pismo pažljivo sročeno kako se nijedna strana ne bi okrivila za haos u Ukrajini. Ipak, ocjenjuje agencija, ruski potpisnici možda rizikuju suprotstavljajući se zvaničnom stavu vlade.

Dok je Moskva uvijek poricala da je strana u sukobu, u pismu se sve vrijeme pominje „rusko-ukrajinski sukob“.

„Ovo je u suštini ukrajinsko-ruski obračun, bez obzira na to šta nam neko rekao“, ocijenio je Jirgens, koji je potpisao u svojstvu predsjednika Sveruskog osiguravajućeg udruženja.

Dodao je da Putin i ukrajinski predsjednik Petro Porošenko moraju zajedno naći rješenje.

Jirgens je upozorio da, što se sukob više odugovlači, to je veći rizik ekonomskog kolapsa u Ukrajini, koji će nanijeti štetu i ruskom i globalnom biznisu.

Ludkovski se trudio da ulogu u potpisivanju pisma distancira od njegove kompanije.

„Ja zapravo ne gledam na ovo iz ugla biznisa već iz ugla da živim u zemlji na koju želim da budem ponosan i u svijetu gdje želim da podižem svoju djecu“, rekao je.

Rojters ukazuje na to da svi ruski potpisnici potiču iz sektora usluga koji se brzo širi, ali koji je još daleko od toga da dominira ruskom ekonomijom, poput banakarstva i energetike.

Bonus video: