Kijev: Ovo je direktna invazija Rusije; Merkel kritikuje Ruse, hvali hladnokrvnost Ukrajine

Rusija je članicama SB UN podelila nacrt u kom se poziva na prekid vatre dok traje dopremanje humanitarne pomoći stanovništvu
104 komentar(a)
Ažurirano: 22.08.2014. 20:17h

Ukrajina je oštro reagovala na ulazak ruskog humanitarnog konvoja na njenu teritoriju, a državni šef bezbjednosti Valentin Nalivajčenko je taj čin nazvao "direktnom invazijom".

Rojters prenosi da je Kijev ulazak okarakterisao kao flagrantno kršenje međunarodnog prava i zatražilo je od međunarodne zajednice da osudi poteze Rusije kao ilegalne i agresivne.

U saopštenju ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova se navodi da konvoj nije dobio dozvolu da uđe, ali da mu je dopušteno da pređe granicu i osiguran bezbjedan prolaz kako bi se izbjegle provokativne akcije.

"Pozivamo naše međunarodne partnere da se ujedine u odlučnoj osudi ruske ilegalne i agresivne akcije, navodi se u saopštenju..

Državni šef bezbjednosti je u obraćanju novinarima kazao da potez Moskve predstavlja invaziju na Ukrajinu.

SB UN hitno zasjeda zbog konvoja

Savjet bezbjednosti UN sastaće se hitno večeras povodom ulaska konvoja ruskih kamiona u tu zemlju bez saglasnosti njene vlasti koja je to ocijenila kao "invaziju".

Savjet bezbjednosti će se na zahtjev Litvanije sastati u 15:00 sati po lokalnom vremenu u Njujorku (19:00 GMT) da bi razmotrio postupak Rusije.

Rusija u SB UN predložila usvajanje izjave o Ukrajini

Rusija je članicama Savjeta bezbjednosti UN podelila nacrt izjave za javnost u kom se poziva na prekid vatre na istoku Ukrajine dok traje dopremanje humanitarne pomoći stanovništvu, izjavio je danas Itar-Tas u stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin, ističući i da "Rusija više nije mogla da čeka" sa isporukom humanitarne pomoći.

"Podijelili smo nacrt izjave, probaćemo da je usvojimo", rekao je ruski diplomata, objašnjavajući da bi dokument po "prećutnoj proceduri" - ukoliko nijedna od delegacija ne uloži primjedbe, bio automatski usvojen.

U nacrtu u koji je ruska državna agencija imala uvid, sve strane se pozivaju da "ispune dogovor o osiguranju bezbjednosti humanitarnih konvoja na čitavoj maršruti kretanja i s tim u vezi proglase prekid borbenih dejstava".

Dokument, takođe, poziva da se odmah započne distribucija humanitarne pomoći uz učešće Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK).

Merkel kritikuje Moskvu, hvali Kijev zbog hladnokrvnosti

Njemačka kancelarka Angela Merkel o situaciji sa konvojima razgovarala je sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom.

Merkel je danas, u odvojenim telefonskim razgovorima sa Putinom i Porošenkom, izrazila zabrinutost zbog ulaska ruskog humanitarnog konvoja u Ukrajinu bez dozvole, saopštio je kancelarkin portparol Štefan Zajbert.

Merkelova je pohvalila obazrivu reakciju Ukrajine, nakon što je, kako je rekla, Rusija "rizikovala da pogorša i tako napetu situaciju". Ona se takođe založila za hitan prekid vatre i očuvanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, ističe Zajbert.

Prema saopštenju Kremlja, Putin je Merkelovoj rekao kako Rusija nije više mogla da čeka da Kijev da "zeleno svijetlo" za prolaz konvoja. On je takođe izrazio zabrinutost zbog eskalacije nasilja u istočnoj Ukrajini, stoji u saopštenju Kremlja.

EU: Rusi narušili granicu Ukrajine

Šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton smatra da je slanje ruske pomoći u Ukrajinu bez pratnje narušavanje ukrajinske granice.

Eštonova je istakla da je sporno to što nije postojalo odobrenje Kijeva, niti pratnja međunarodnih posmatrača.

“Ovo je jasno narušavanje ukrajinske granice. Takođe je u suprotnosti sa ranijim sporazumima između Ukrajine, Rusije i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta“, poručio je Sebastijan Brabant, portparol Eštonove.

“Pozivamo Rusiju da povuče ovu odluku“, naglasio je Brabant.

EU pohvalila je uzdržanost Kijeva i spremnost na razgovore kako bi se izbjeglo dalje širenje krize, saopštili su iz EU, dodajući da ruska humanitarna pomoć treba da bude proslijeđena uz puno poštovanje međunarodnog zakona i sporazuma s Ukrajinom.

"To naročito podrazumijeva slanje svih neophodnih detalja koji se tiču pomoći i bezbjednosnih garancija za članove MKCK i vozila, tokom cijele operacije, jer MKCK ne prihvata oružanu pratnju", dodao je Brabant.

NATO: Rusija potpiruje krizu

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen je danas oštro osudio upad ruskog humanitarnog konvoja na teritoriju Ukrajine i upozorio da Rusija svojim potezima pogoršava krizu.

"Takozvani ruski humanitarni konvoj je prešao na teritoriju Ukrajine bez dozvole ukrajinskih vlasti i bez bilo kakvog učešća međunarodnog Crvenog Krsta", napisao je Rasmusen u saopštenju za medije.

On je upozorio da Rusija ovim činom nije samo prekršila međunarodne obaveze i humanitarne principe, već je dovela u pitanje svoju tvrdnju da je riječ o pomoći za ugrožene civile, a ne o vojnoj podršci proruskim snagama.

Rasmusen je u istom saopštenju upozorio da je NATO uočio pojačano prisustvo ruskih trupa na granici sa Ukrajinom i da sve moderno oružja stiže u ruke pobunjenika.

"Umjesto da je stišava, Rusija potpiruje krizu, uprkos naporima međunarodne zajednice da nađe političko rješenje", poručio je Rasmusen, uz upozorenje da Rusija svojim ponašanjem rizikuje da dospe u dublju međunarodnu izolaciju.

Prvi kamioni iz ruskog konvoja stigli u Lugansk

Prvi kamioni iz ruskog humanitarnog konvoja su stigli do grada Luganska na istoku Ukrajine, javila je ruska novinska agencija Interfaks pozivajući se na izjave proruskih aktivista.

Rusija više nije spremna da toleriše odlaganja ulaska konvoja koji nosi pomoć za Ukrajinu, svi kamioni su krenuli prema gradu Luganjsk, saopštilo je ranije rusko MSP.

"Svi izgovori da se odloži slanje pomoći... su iscrpljeni. Ruska strana je odlučila da djeluje", istaknuto je u saopštenju ruskog MIP, prenei je Rojters.

Rusija je istovremeno upozorila da se ne preduzima ništa što bi omelo kretanje konvoja.

Rojters je prenio izjave očevidaca da kamioni iz ruskog konvoja koji se nalaze na "ničijoj zemlji" između Rusije i Ukrajine još nisu krenuli, ali da su upalili motore.

Ruska novinska agencija Itar Tas s izvještava da je konvoj prešao na teritoriju Ukrajine i da se zaustavio na graničnom prelazu Izvarino.

Prva grupa od 32 kamiona iz ruskog humanitarnog konvoja prevozi hranu i druge najneophodnije stvari za ugrožene građane na jugoistoku Ukrajine.

Rusija i Ukrajina se usaglasili oko konvoja

Šefovi kabineta predsedništava Rusije i Ukrajine saglasili su se da postoji potreba za brzim kompletiranjem isporuke ruske pomoći.

Sergej Lavrov i Boris Ložkin su u telefonskom razgovoru došli do zaključka da niko ne može da sabotira kretanje ruskog konvoja ka Ukrajini, prenoi Tanjug.

Galerija

Bonus video: