Erdogan predložio Davutoglua za premijera

Erdogan je obećao da će podržati Davutoglua u borbi protiv “paralelne države”, koju krivi za korupcionaški skandal koji je izbio ranije ove godine
1 komentar(a)
Ahmet Davutoglu, Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ahmet Davutoglu, Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.08.2014. 17:22h

Novoizabrani predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan nominovao je danas šefa turske diplomatije Ahmeta Davutoglua za novog premijera.

Erdogan se sastao danas s visokim zvaničnicima svoje vladajuće stranke Pravde i razvoja (AKP), na razgovorima o izboru novog lidera partije i novog premijera, koji će ga zamijeniti na oba položaja.

Izbor premijera i lidera stranke trebalo bi da bude potvrđen na posebnom kongresu partije sljedeće sedmice.

Davutoglu vodi tursku spolju politiku od 2003. kao ministar i kao savjetnik.

Erdogan je obećao da će podržati Davutoglua u borbi protiv “paralelne države”, koju krivi za korupcionaški skandal koji je izbio ranije ove godine, a u koji su umiješani ljudi bliskih novom šefu države.

Bez obzira na izbor novog premijera, očekuje se da će Erdogan, koji je na čelu turske politike više od 10 godina, i kao predsjednik zadržati najveća ovlašćenja.

Novi turski predsjednik je nagovijestio da namjerava da održi strogu kontrolu vlade, transformišući do sada uglavnom ceremonijalnu funkciju predsjednika.

Erdogan je najavio i da će sazivati i pradsjedavati sastancima Kabineta, prenio je AP.

Erdogan, koji je pobijedio na prvim direktnim predsjedničkim izborima u zemlji, zvanično će preuzeti dužnost šefa države 28. avgusta, a na mjestu premijera želi odanog čovjeka koji će držati partiju na okupu i osvojiti većinu na opštim izborima sljedeće godine, navodi agencija.

Dosadašnji predsjednik Abdulah Gul, koji je nekad smatran mogućim kandidatom za premijera, razišao se s Erdoganom, pa mu se nedavno i javno suprotstavio, zbog neslaganja s pokušajem vlade da zatvori Tviter i Jutjub u Turskoj.

Predsjednici Turske do sada su birani u parlamentu, ali se Erdogan, čija je partija tražila da se povuče poslije trećeg mandata, odlučio za direktne izbore.

Bonus video: