Ukrajinski ministar privrede podnio ostavku

Četrdesettrogodišnjeg Šeremtu i njegovo ministarstvo ove nedjelje je kritikovao premijer Arsenij Jacenjuk ocijenivši da su reforme nedovoljne
4 komentar(a)
Pavlo Šeremeta, Foto: Wikimedia
Pavlo Šeremeta, Foto: Wikimedia
Ažurirano: 21.08.2014. 10:40h

Ministar privrede Ukrajine Pavlo Šeremeta podnio je danas ostavku dok zemlja prolazi kroz tešku ekonomsku krizu zbog rata na istoku.

Šeremeta je danas rekao novinarima da je "crvena linija" pređena juče kada je vlada imenovala Valerija Pjatnickog kao komercijalnog predstavnika, ne obazirući se na neslaganje ministra privrede kome je podređen.

Njegovu ostavku treba da potvrdi parlament.

Četrdesettrogodišnjeg Šeremtu i njegovo ministarstvo ove nedjelje je kritikovao premijer Arsenij Jacenjuk ocijenivši da su reforme nedovoljne.

Ovo je druga ostavka u Kijevu ove nedjelje poslije ostavke novinarke i aktivistkinje Tetjane Čornovolove, zadužene za suzbijanje korupcije. Ona je optužila vlasti da nemaju volje za to

Ukrajina je više od dvije godine u recesiji i ove godine bi BDP mogao da joj opadne za 6,5 odsto prema procjeni Međunarodnog monetarnog fonda. MMF je pritekao u pomoć kreditnom linijom od 17 milijardi dolara u okviru međunarodnog plana pomoći od 27 milijardi.

Pavlo Šeremeta aktivno je učestvovao u proevropskim demonstracijama kojima je februara svrgnut proruski režim predsjednika Viktora Janukoviča. Kao i većina ministara, on je "imenovan na Majdanu", centralnom trgu demonstranata u Kijevu.

Ovo je druga ostavka u Kijevu ove nedjelje poslije ostavke novinarke i aktivistkinje Tetjane Čornovolove, zadužene za suzbijanje korupcije. Ona je optužila vlasti da nemaju volje za to.

I premijer Jacenjuk je u julu podnio ostavku pošto parlament nije izglasao nepopularne zakone, ali parlament mu tu ostavku nije prihvatio.

Bonus video: