Švajcarskoj nedostaje adekvatan kadar

Sa problemima u zapošljavanju potrebnog kadra u ovoj godini suočilo se 33 odsto anketiranih kompanija, od njih 752, za razliku od njih 33 odsto u prošloj godini
0 komentar(a)
Švajcarska himna, Foto: Screenshot (YouTube)
Švajcarska himna, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 20.08.2014. 11:33h

Svako treće švajcarsko preduzeće u ovoj godini imalo je problema u pronalaženju adekvatnog kadra, pokazala je studija kompanije Manpower Suisse, specijalizovane za privremeno zapošljavanje.

U studiji se navodi da švajcarskim preduzećima nedostaju kvalifikovani radnici, menadžeri i tehničari, prenosi Capital.ba.

Sa problemima u zapošljavanju potrebnog kadra u ovoj godini suočilo se 33 odsto anketiranih kompanija, od njih 752, za razliku od njih 33 odsto u prošloj godini.

Švajcarski preduzimači, pored navedenog kadra, prijavljuju i nestašicu stručnog finansijskog osoblja, kao i vozača.

Na šestom mjestu nalaze se trgovački predstavnici, nakon što su prošle godine privremeno nestali sa liste od deset najdeficitarnijih zanimanja.

Na sedmoj poziciji među nedostajućim zanimanjima je hotelsko i restoransko osoblje, ispred sekretara i administrativnih službenika koji su u prošloj godini zauzimali treće mjesto.

Na devetoj poziciji su inženjeri, a na posljednjoj, desetoj, nalaze se projekt-menadžeri kojih na listi deficitarnog kadra nije bilo od 2010.

Glavni razlozi nestašice tog kadra nijesu se promijenili u odnosu na prošlu godinu. Kompanije su ponovo navele nedostatak specijalizovanih struka i adekvatnih sertifikata.

Bonus video: