Velika raketna proba Rusije

Te probe su izvedene iz baze Ačuluk, u Astrahanskoj oblasti, kod granice Kazahstana, nekoliko stotina kilometara istočno od granice Rusije sa Ukrajinom
5 komentar(a)
Rusija vojska, Foto: Reuters
Rusija vojska, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.08.2014. 11:06h

Rusija je u srijedu izvela veliku probu raketnog oružja uz angažovanje 800 vojnika na jugu, nekoliko stotina kilometara istočno od Ukrajine, odjavila je Vojska.

"Danas je lansirano dvadesetak projektila S-300 i S-400", rekao je pukovnik Igor Klimov, prenosi novinska agencija Interfaks. Takvi sistemi protivavionske i protivraketne odbrane mogu da "nanesu ogromnu štetu potencijalnom neprijatelju i da eliminišu mete i na velikim, i na malim visinama", rekao je on.

Te probe su izvedene iz baze Ačuluk, u Astrahanskoj oblasti, kod granice Kazahstana, nekoliko stotina kilometara istočno od granice Rusije sa Ukrajinom. U vježbi odgovora na napad iz vazduha, učestvovalo je 800 vojnika, rekao je pukovnik Klimov.

Danas isprobane rakete se razlikuju od sistema "Buk" za koji stručnjaci kažu da je nad Ukrajinom oborio putnički avion "Malejzza erlajnsa" 17. jula s 298 ljudi. Zapad i Kijev tvrde da je Rusija te projektile dala pobunjenicima.

Rusija umnožava vojne vježbe posljednjih mjeseci, dok se zaoštrava rat na istoku Ukrajine između pro-ruskih separatista i regularne vojske, sve se više približavajući granici dve zemlje. NATO je početkom avgusta procijenio da je broj ruskih vojnika koji se gomilaju na granici sa Ukrajinom porastao sa 12.000 na 20.000 za samo tri nejdelje.

Bonus video: