HUMANITARNA POMOć

Ukrajina garantuje prolaz ruskom konvoju

Perebeinos je ponovio stav zvaničnog Kijeva da je ruska humanitarna pomoć trebalo da bude isporučena Ukrajini pod nadzorom Međunarodnog komiteta Crvenog krsta
0 komentar(a)
Ruski konvoj, Foto: Reuters
Ruski konvoj, Foto: Reuters
17.02.2019. 18:31h

Ukrajina je obezbjedila garancije za bezbjedan prolaz ruskom humanitarnom konvoju u oblastima koje kontroliše ukrajinska vojska.

Portparol ukrajinskog ministarstva inostranih poslova Jevgenij Perebeinos, međutim, primijetio da se putni pravac izabran za kretanje ruskog humanitarnog konvoja nalazi izvan područja pod kontrolom ukrajinskih oružanih snaga i da je puna odgovornost za bezbjednost konvoja, u tim oblastima, na proruskim snagama i Rusiji, javila je ruska novinska agencija Itar Tass.

Ranije tokom dana, lideri samoproglašene Donjecke Narodne Republike rekli su da će oni garantovati bezbjednost ruskom humanitarnom konvoju na teritoriji pod njihovom kontrolom.

Perebeinos je ponovio stav zvaničnog Kijeva da je ruska humanitarna pomoć trebalo da bude isporučena Ukrajini pod nadzorom Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) i pod njenom punom odgovornoću i da bi, prema preliminarnom planu, svaki konvoj od 30 kamiona sa humanitarnim zalihama, pratilo pet pripadnika MKCK.