Donjeck: Odjekuju eksplozije, stanovnici drugi dan bez vode

okalne vlasti su sa svoje strane organizovale distribuciju vode koja nije za piće, tako da postoje i veliki redovi ispred cistjerni s tom vodom
4 komentar(a)
Donjeck, ukrajina, vojska, tenk, Foto: Beta/AP
Donjeck, ukrajina, vojska, tenk, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 19.08.2014. 16:23h

Eksplozije od jutros odjekuju u nekoliko četvrti Donjecka, uporišta proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine, gdje stanovnici već dva dana nemaju vodu.

Eksplozije se čuju na istoku grada kao i u zapadnom dijelu gdje se nalazi aerodrom, prenosi AFP i dodaje da se humanitarna situacija pogoršava u tom gradu u kojem je živjelo milion ljudi prije početka sukoba prije četiri mjeseca.

Stanovnici nemaju vodu od nedjelje uveče, jer je u sukobima oštećen jedan električni kabl fabrike koja prečišćava vodu. Zbog toga su veliki redovi ispred kioska u kojima se prodaje flaširana voda.

Lokalne vlasti su sa svoje strane organizovale distribuciju vode koja nije za piće, tako da postoje i veliki redovi ispred cistjerni s tom vodom.

Vlasti su upozorile da ne znaju koliko će dugo trajati radovi na popravci oštećenog kabla zbog svakodnevnih sukoba u Donjecku između ukrajinske vojske i proruskih pobunjenika.

U Lugansku, drugom uporištu pobunjenika, već nedjeljama traju sukobi u kojima se koristi teško naoružanje.

Lokalne vlasti stalno pozivaju u pomoć zbog kritične situacije u gradu, u kojem već dvije i po nedjelje nema ni vode ni struje i vlada nestašica osnovnih prehrambenih proizvoda.

Danas su pronađena tijela 15 žrtava raketnog napada na izbjeglički konvoj u ponedjeljak u istočnoj Ukrajini, saopštio je portparol vojske Ukrajine Andrij Lisenko.

Premijer samoproklamovane Donjecke Narodne Republike kaže da Kijev mora priznati NDR kao državu, jer više nije moguće tražiti neku formu autonomije.

Bonus video: