Lavrov: Dogovorili smo se oko humanitarne pomoći

Ministri su na sastanku, završenom pola sata posle ponoći, odlučili da o razgovorima u vili Borsig informišu svoje lidere
1 komentar(a)
Frank-Valter Štajnmajer, Foto: Reuters
Frank-Valter Štajnmajer, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.08.2014. 10:28h

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da očekuje da će humanitarni konvoj koji prevozi pomoć stanovništvu na istoku Ukrajine uskoro ući u tu zemlju.

Lavrov je rekao da su sva pitanja u vezi s misijom humanitarne pomoći riješena i da je postignut dogovor s Ukrajinom i Međunarodnim crvenim krstom. Za sada nije precizirano da li je riješeno pitanje bezbjednosnih garancija koje Crveni krst želi da dobije, prije nego što sprovede više od 200 kamiona u Ukrajinu, od svih strana, uključujući proruske separatističke borce.

Portparol Crvenog krsta u oblasti u kojoj su kamioni humanitarnog konvoja stacionirani rekao je ranije danas da oni i dalje čekaju da dobiju sigurnosne garancije.

Postignut "određeni napredak"

Ministri inostranih poslova Rusije, Ukrajine, Njemačke i Francuske sastali su se u Berlinu i složili da glavni cilj ostaje postizanje prekida vatre u Ukrajini.

Ministri su na sastanku, završenom pola sata posle ponoći, odlučili da o razgovorima u vili Borsig informišu svoje lidere i da u ponedeljak ili utorak odluče kako da ih nastave.

"Mi ćemo, kao što smo se sada dogovorili, najprije informisati šefove svojih vlada i država, u svojim prijestonicama, a zatim se, najvjerovatnije danas ili u utorak, dogovoriti kako da nastavimo diskusiju", rekao je šef njemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer novinarima.

"Cilj je i dalje kako dovesti do prekida vatre u Ukrajini i spriječiti buduće žrtve", dodao je Štajnmajer.

Šef njemačke diplomatije ocijenio je da su razgovori bili teški, ali da je u njima postignut izvjestan napredak.

"Teški razgovori, ali mislim i nadam se da smo po nekim tačkama postigli izvjestan napredak", rekao je Štajnmajer, posle petočasovnih razgovora sa svojim kolegama, Sergejem Lavrovom, Pavlom Klimkinom i Loranom Fabijusom.

Istu ocjenu iznio je i francuski diplomatski izvor, ali ni on, kao ni Štajnmajer, nije otkrio o kakvom je tačno pomaku riječ.

Štajnmajer je dodao da su razgovori bili otvoreni, usmjereni ka načinima da se dođe do primirja i da se poboljša, za sada nedovoljna, kontrola granica između Rusije i Ukrajine, kao i kako do rješenja za dostavu humanitarne pomoći civilima.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je "ostvaren određeni napredak" na razgovorima u Berlinu izmedju zvaničnika Rusije, Nemačke, Francuske i Ukrajine o načinima za okončanje vojnog konflikta na istoku Ukrajine.

U saopštenju ruskog Ministarstva se navodi da su sve strane pristale na to da razgovori budu nastavljeni u istom formatu, kako bi se pripremili "konkretni predlozi" koji bi bili iznijeti predsjednicima vlada Rusije, Njemačke, Francuske i Ukrajine, prenio je Rojters.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavel Klimkin rekao je da su razgovori bili komplikovani i da je potrebno još vremena da bi se u njima načinio pomak.

"Pet sati veoma zamršene diskusije. U svakom slučaju, još mnogo puta po pet sati biće potrebno da se postigne napredak", napisao je Klimkin na svom nalogu na Tviteru.

Uoči razgovora, domaćin skupa Štajnmajer izjavio je da je političko rješenje za ukrajinski konflikt još uvijek daleko.

Vila Borsig, u kojoj su razgovori održani, nekada je pripadala porodici poznatog njemačkog preduzetnika Ernsta fon Borsiga, a sada je sjedište njemačkog ministarstva spoljnih poslova.

Bonus video: