Ukrajina priznala ruski konvoj kao humanitarnu pomoć

U pomoći su 400 tona žita, 100 tona šećera, 62 tone hrane za bebe, 54 tone medikamenata, 12 hiljada vreća za spavanje i 69 pokretnih električnih generatora
2 komentar(a)
Konvoj, Rusija, Foto: Beta/AP
Konvoj, Rusija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 17.08.2014. 07:04h

Ukrajina je zvanično priznala sadržaj ruskog konvoja namijenjenog građanima kao humanitarnu pomoć, saopšteno je na vebsajtu ukrajinske vlade.

“U skladu sa ukrajinskim zakonom o humanitarnoj pomoći i imajući u vidu inicijativu predsjednika Petra Porošenka o prihvatanju pomoći u okvirima međunarodne humanitarne misije pod nadzorom Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (ICRC), prihvatamo pošiljku kao humanitarnu pomoć”, navodi se u saopštenju.

Ukaz kojim se sadržaj ruskog konvoja priznaje kao humanitarna pomoć je potpisala ukrajinska ministarka za socijalna pitanja Ljudmila Denisova.

Ministarstvu je prethodno dostavljena lista artikala koji se nalaze u 280 ruskih kamiona, a koje je potpisao šef regionalne delegacije ICRC Paskal Kutat.

U dokumentu se navodi da konvoj sadrži 12 vrsta artikala ukupne težine 1.856 tona, što u potpunosti odgovara težini koju je prijavila zvanična Moskva, prenose agencije.

“Primalac humanitarne pomoći je misija Crvenog krsta u Ukrajini. Pomoć će u Ukrajinu transportovati predstavnici te organizacije i distribuirati preko kontrolne tačke u Donjecku”, navodi se na sajtu ukrajinske vlade.

Rusija je građanima istočne Ukrajine poslala dvije hiljade tona humanitarne pomoći u konvoju od 280 kamiona, koji na rusko-ukrajinskoj granici čekaju potrebnu dokumentaciju.

U pomoći su 400 tona žita, 100 tona šećera, 62 tone hrane za bebe, 54 tone medikamenata, 12 hiljada vreća za spavanje i 69 pokretnih električnih generatora.

Bonus video: