Konvoj još stoji, u Ukrajini alarmantno

Ukrajinske vlasti sumnjaju da bi u ruskim kamionima moglo biti oružje i municija za pobunjenike
2 komentar(a)
Ažurirano: 16.08.2014. 15:31h

Konvoj ruskih kamiona u kojima je, kako tvrdi Moskva, humnitarna pomoć za stanovništvo istočne Ukrajine i dalje stoji u Rusiji, nekoliko kilometara od granice.

Konvoj čeka inspekciju, dok pobunjenici u Donjecku optužujuju vlasti Kijeva da to namjerno otežava.

U Donjecku koji je uporište proruskih pobunjenika, pod opsadom ukrajinske vojske, zabrinjavajuća je humanitarna situacija i željno se očekuje pomoć Rusije, izjavio je "premijer" samoproglašenje "Narodne Republike Donjecka", Aleksandar Zaharčenko.

Oko 200 ruskih kamiona obojenih u bijelo danas stoji na 30 kilometara od graničnog prelaza kod Donjecka, javlja Frans pres iz Rusije i dodaje da je konvoj tu još od četvrtka.

Ukrajinski graničari i carinici koji su stigli na rusku teritoriju još nisu počeli inspekciju tovara u kamionima jer čekaju dokumenta o sadržaju tereta. Za to je zadužen Međunarodni komitet Crvenog krsta koji će raspodijeliti pomoć stanovništvu u mjestima zahvaćenim ratom.

Ukrajinske vlasti sumnjaju da bi u ruskim kamionima moglo biti oružje i municija za pobunjenike.

Problem s ruskim tovarom je iskomplikovalo to što Ukrajina tvrdi da su njene snage u četvrtak zaustavile i dijelom uništile drugi konvoj, ruskih okopnih vozila koja su ušla u Ukrajinu, što je Moskva demantovala.

Ukrajinska vlada poslala sopstveni konvoj na istok zemlje

Iz tri ukrajinska grada, Kijeva, Dnjepropetrovska i Harkova, krenuo je, po nalogu ukrajinske vlade, 71 kamion sa gotovo 800 tona humanitarne pomoći za građane Luganske i Donjecke oblasti.

Kako je rekao portparol ukrajinskog Savjeta za nacionalnu bezbjednost, Andrij Lisenko, humanitarni konvoji koji su krenuli iz Harkova i Dnjepropetrovska već su stigli u Starobilsku i Lugansku oblast, a očekuje se da će i konvoj iz Kijeva uskoro stići na svoje odredište, prenosi agencija Ukrinform.

Humanitarnu pomoć čine hrana, voda, medicinski materijal, proizvodi za higijenu, kao i drugi proizvodi neophodni građanima istočne Ukrajine.

Ukrajinska agencija navodi da su u posljednja 24 sata ukrajinske snage preuzele od proruskih snaga kontrolu nad još tri grada na istoku zemlje – Černuhine u Luganskoj oblasti, kao i Bulavinske i Oleksandrivske u Donjeckoj oblasti.

Galerija

Bonus video: