Krimu smetaju ruske sankcije

"Mi smo s Ukrajinom još povezani kao sijamski blizanci, posebno u pogledu mlijeka i mliječnih proizvoda", rekao je Poljuškin
0 komentar(a)
Rusija hrana, Foto: Reuters
Rusija hrana, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.08.2014. 08:29h

Uprava poluostrva Krim zatražila je od Moskve da izuzme tu oblast iz ruskih kontra-sankcija, odnosno zabrane uvoza prehrambenih proizvoda iz Ukrajine.

Ministar poljoprivrede Krima, Nikolaj Poljuškin, rekao je da je taj zahtjev iznijet u četvrtak, kada su se predsjednik Rusije Vladimir Putin i ministri sastali na Krimu radi razmatranja tamošnjih problema, prenosi B92.

"Tražili smo da se Krim izuzme od opštih ekonomskih sankcija Rusije, jer smo u periodu tranzicije, a mi smo s Ukrajinom još povezani kao sijamski blizanci, posebno u pogledu mlijeka i mliječnih proizvoda", rekao je Poljuškin.

Prema njegovim riječima, Krim želi izuzeće radi uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda, krompira, govedine, paradajza i kukuruza iz Ukrajine. Ministar poljoprivrede Krima je nagovijestio da se vlasti poluostrva nadaju odgovoru iz Moskve u ponedjeljak.

Na zaoštravanje sankcija Zapada protiv nje zbog umješanosti u ukrajinsku krizu, Rusija je prošle sedmice odgovorila zabranom uvoza većine prehrambenih proizvoda iz Evropske unije (EU) i iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Izvoz u Rusiju mnogobrojnih ukrajinskih prehrambenih proizvoda je takođe zabranjen, pri čemu se Moskva pozvala na zdravstvene razloge i nepovjerenje u bezbjednost te hrane.

Zvaničnici kažu da Rusija može da opstane bez uvoza hrane iz EU i SAD, ali priznaju da može biti nužno izuzeće nekih regiona ili vrsta proizvoda iz zabrane.

Rusija ima najveće teškoće u snabdijevanju Krima jer mora da zaobiđe teritoriju Ukrajine, gdje pro-ruske separatističke snage ratuju protiv ukrajinskih. Veze Rusije s Krimom su zato moguće samo avionom ili borodovima, pa roba ponekad danima čeka na transport.

Ruska Vlada je predvidjela petogodišnji program investicione pomoći Krimu od 660 milijardi rubalja, odnosno 13,6 milijardi USD Oko jedne trećina tog iznosa biće potrošeno na izgradnju mosta koji bi povezao Krim s Rusijom.

Bonus video: