SAD pozvale Rusiju da obustavi "provokacije" u Ukrajini

Njemačka kancelarka Angela Merkel tražila je od ruskog predsjednika Vladimira Putina da okonča dotok vojne opreme i osoblja u Ukrajinu
7 komentar(a)
Bijela kuća, Foto: Shutterstock
Bijela kuća, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.08.2014. 10:20h

Bijela kuća optužila je Rusiju za eskalaciju svojih destabilizujućih aktivnosti u Ukrajini na način koji je "izuzetno opasan i provokativan".

Ipak, iz Bijele kuće nisu izričito potvrđeni navodi NATO-a da je ruski vojni konvoj preksinoć ušao na teritoriju Ukrajine.

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko je u petak objavio da je njegova vojska uništila veći dio tog ruskog konvoja, ali je portparol američkog Nacionalnog savjeta za bezbjednost Kejtlin Hejden danas izjavila kako SAD nisu u poziciji da potvrde te navode, dodajući kako ipak rade na tome da dođu do više informacija, prenijela je agencija AP.

Tenzije stalno rastu pošto je Ukrajina pristala da dopusti ulazak ruskog konvoja sa humanitarnom pomoći na istok Ukrajine. Zvanični Kijev i Zapad sumnjaju da bi Moskva to mogla da iskoristi kao priliku za vojni upad na područje istočne Ukrajine, gdje se proruske snage već mjesecima bore protiv ukrajinske vojske.

Hejden je navela da, i pored toga što SAD i dalje istražuju navode o ulasku ruskog vojnog konvoja u Ukrajinu, posljednjih nedjelja je bilo drugih pokazatelja da Rusija doprinosi eskalaciji krize.

Ona je optužila Rusiju da redovno na teritoriju Ukrajine ispaljuje rakete i artiljerijsku vatru, kao i da premješta raketne bacače i sisteme za rakete zemlja-vazduh preko granice sa Ukrajinom kako bi mogla da gađa položaje ukrajinske vojske.

Portparol Pentagona Džon Kirbi sinoć je izjavio da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu pružio garancije amerčkom kolegi Čaku Hejgelu da ruski vojnici nisu uključeni u transport humanitarne pomoći za istočnu Ukrajinu.

Kirbi je rekao da je u prvom telefonskom razgovoru dvojice ministara odbrane od kraja aprila, Šojgu takođe pružio uvjeravanje Hejgelu da ruski konvoj od više od 250 kamiona "neće biti iskorišćen kao izgovor za dalje miješanje u Ukrajini".

Portparol Pentagona je rekao i da je Šojgu "potvrdio da će roba biti isporučena i podijeljena pod Međunarodnim komitetom Crvenog krsta" i da je pružio uvjeravanje Hejgelu da "Rusija poštuje uslove Ukrajine".

Merkel traži od Putina da okonča slanje vojske u Ukrajinu

Njemačka kancelarka Angela Merkel tražila je od ruskog predsjednika Vladimira Putina da okonča dotok vojne opreme i osoblja u Ukrajinu, saopštila je njemačka vlada.

Portparol kancelarke Štefan Zibert naveo je u saopštenju da su Merkel i Putin razgovarali sinoć telefonom uoči sastanka ministara spoljnih poslova Rusije, Ukrajine, Njemačke i Francuske u nedjelju, koji ima za cilj da smiri napetost na istoku Ukrajine.

Zibert je rekao da je Merkel, "radi pripreme prekida vatre o kojem mora biti sporazuma što je prije moguće, tražila od predsjednika Rusije da doprinese smirivanju" i "posebno da okonča dotok vojne robe, vojnih savjetnika i naoružanog osoblja preko granice u Ukrajinu".

Merkel je takođe izrazila nadu da će konvoji s humanitarnom pomoći uskoro stići na odredišta.

Štajnmajer: Nadam se pronalaženju rješenja

Njemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer izjavio je da se nada da će tokom sjutrašnjeg sastanka s njegovim ruskim, ukrajinskim i francuskim kolegama biti pronađeno rješenje za nasilje na istoku Ukrajine.

"Nadam se da ćemo napokon uspjeti da okončamo sukobe i da ćemo stanovništvu izloženom nasilju obezbijediti neophodnu pomoć", rekao je Štajnmajer za sjutrašnje izdanje njemačkog dnevnika "Bild".

Štajnmajer treba sjutra da se u Berlinu sastane sa ministrima spoljnih poslova Rusije, Ukrajine i Francuske, Sergejem Lavrovim, Pavlom Klimkinom i Loranom Fabijusom.

Bonus video: