Turska traži pomoć za 1,2 miliona sirijskih izbjeglica

Turska je do danas potrošila 3,5 milijardi dolara radi pomoći izbjeglicama iz Sirije, a dobila je samo 224 miliona pomoći, tvrdi Afad
0 komentar(a)
Sirija, izbjeglice, Foto: Beta/AP
Sirija, izbjeglice, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 15.08.2014. 15:27h

Turska je ponovo pozvala svijet da učestvuje u rješavanju problema izazvanih prihvatanjem oko 1,2 miliona sirijskih izbjeglica koji su se sklonili u tu zemlju.

"Međunarodna zajednica treba da shvati da mora da učestvuje u rješavanju (situacije), mora da preuzme svoju ulogu", rekao je direktor vladine agencija zadužene za izbjeglice (Afad) Fuat Oktaj novinarima u Istanbulu.

Oktaj je predložio da druge zemlje učestvuju u izgradnji ili vođenju novih kampova na turskoj teritoriji, prije svega radi boljeg prihvata djece.

Prema posljednjim podacima te agencije, oko 285.000 Sirijaca danas se nalazi u izbjegličkim kampovima u Turskoj duž granice sa Sirijom. Još oko 900.000 njih živi bez pomoći van kampova, što sve više izaziva napetost između njih i turskog stanovništva.

Turska je do danas potrošila 3,5 milijardi dolara (2,6 milijardi eura) radi pomoći izbjeglicama iz Sirije, a dobila je samo 224 miliona dolara (160 miliona eura) međunarodne pomoći, tvrdi Afad.

Od početka nedjelje, nekoliko incidenata i nereda dogodilo se između sirijskih izbjeglica i stanovnika turskog Gazijantepa, na jugu zemlje, poslije smrti jednog turskog posjednika za koju odgovornost mještani pripisuju Sirijcima.

Zbog tih nereda, turske vlasti izmjestile su oko 2.000 izbjeglica iz Gazijantepa u drugi kamp.

Osim Sirijaca, Turska je primila i oko 2.000 Jazida iz Iraka, koji su iz te zemlje pobjegli zbog nasilja džihadista Islamske države.

Bonus video: