Kremlj negira

NATO: Rusija ušla u Ukrajinu; EU traži da Moskva povuče snage

Moskva je negirala optužbe zvaničnika EU i NATO da je kolona ruske vojske ušla u Ukrajinu pod okriljem konvoja
19 komentar(a)
Anders Fog Rasmusen, Foto: Reuters
Anders Fog Rasmusen, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.08.2014. 18:09h

EU traži da Rusija povuče snage Ministri spoljnih poslova EU danas su pozvali Rusiju da "odmah okonča sva neprijateljstva" na granici s Ukrajinom, čija je vlada objavila da je njena vojska uništila ruska blindirana vozila koja su ušla u tu zemlju.

Na vanrednom sastanku u Briselu, sazvanom zbog kriza u Iraku i Ukrajini, ministri EU su pozvali Rusiju i da "povuče snage s granice", navodi se u njihovom saopštenju.

I generalni sekretar NATO-a, Anders fog Rasmusen, rekao je danas da je "Rusija ušla u Ukrajinu" tokom toći, ali taj događaj ipak nije okarakterisao kao invaziju.

"Prošle noći, Rusija je ušla u Ukrajinu, prešavsi ukrajinsku granicu", rekao je Ramusen novinarima, poslije sastanka s danskim ministrom odbrane.

"To samo potvrđuje činjenicu da postoji stalni priliv oružja i boraca iz Rusije u istočnu Ukrajinu i predstavlja jasan znak kontinuirane umiješanosti Rusije u destabilizaciju istočne Ukrajine", ocijenio je Rasmusen.

Ukrajinski predsjednik Perto Porošenko izjavio je danas da je njegova vojska uništila veliki dio ruskog vojnog konvoja koji je prešao granicu tokom noći između četvrtka i petka.

Porošenko je u telefonskom razgovoru rekao britanskom premijeru Dejvidu Kameronu da je "tokom noći uništen veliki dio tog (vojnog) materijala" na teritoriji Ukrajine.

"Odgovarajuća akcija je sprovedena protiv tog konvoja i on više ne postoji. Uništen je", rekao je predstavnik vojske na istoku Ukrajine, Andrij Lišenko.

Ukrajina je danas potvrdila da je ruski vojni konvoj upao na njenu teritoriju kod graničnog prelaza koji kontrolišu proruski separatisti, o čemu su ranije izvijestili britanski mediji.

Po tvrdnjama izvještača britanskih listova “Gardijan” i “Telegraf”, 23 oklopna transportera, kamioni za prevoz goriva i druga vozila za podršku, s ruskim registarskim oznakama, prešla su granicu Ukrajine sinoć pre ponoći.

Ukrajinske vlasti su i ranije navodile da su primećivale prelazak ruskih konvoja u ukrajinske oblasti Donjeck i Lugansk, preko prelaza koje kontrolišu proruski pobunjenici.

Rusija: Vojska nije ušla u Ukrajinu

Ruska Federalna služba bezbjednosti negirala je optužbe zvaničnika EU i NATO da je kolona ruske vojske ušla u Ukrajinu pod okriljem konvoja.

Prema pisanju “Glasa Rusije”, na ruskoj teritoriji na granici sa Ukrajinom patroliraju grupe ruskih graničara koje čuvaju granicu od sve češćih upada ukrajinskih vojnika u Rusiju.

Preporučujemo za Vas