Merkel kontra ostalim liderima Zapada: Njemačka će konstruktivno sa Rusijom

"Ja sam se kao kancelarka uvijek zalagala za ovo i nastaviću to da radim", rekla je Merkel
8 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.08.2014. 11:32h

Njemačka želi da gradi konstruktivne odnose sa Rusijom, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel u intervjuu njemačkom listu "Libeker Nahrihten".

"Ja sam se kao kancelarka uvijek zalagala za ovo i nastaviću to da radim", rekla je ona, dodajući da je uvijek bila spremna da nastavi pregovore sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Njena retorika se značajno razlikuje od oštrih poruka lidera Zapada, koji uglavnom pozivaju na sankcije Rusiji.

Ona je, takođe, rekla da ne isključuje mogućnost slanja oružja u Irak, ali je istakla da još nije donijeta konačna odluka o tome.

Kancelarka je kazala da su patnje ljudi u sjevernom Iraku (Jazida, hrišćana i drugih) na koju ih je primorala teroristička organizacija Islamska država strašne i da je na međunarodnoj zajednici da zaustavi napredovanje ekstremista i pomogne ugroženima.

"Zato treba obezbijediti humanitarnu pomoć i opremu onima koji se bore sa teroristima", dodala je Merkelova.

"Njemačka vlada je uvijek imala politički i pravni prostor za manevrisanje koji će, ako bude potrebno, biti upotrebljeni koliko god je to moguće", rekla je ona, prenio je Itar-Tas s.

"Mi u tome usklađujemo svoje postupke sa partnerima, prevashodno sa SAD", kazala je kancelarka, dodajući da je ključna stvar koje kapaciete ove zemlje mogu ponuditi.

"Njemačka će postupati u skladu sa svojim mogućnostima", rekla je Merkelova.

Bonus video: