Jedan od vođa separatista se povlači, u granatiranju Luganska najmanje 22 mrtvih

Predstavnici proruskih snaga negirali su da je njihov komandant u oblasti Donjecka, Igor Strelkov, ranjen
0 komentar(a)
Valerij Bolotov, Foto: Reuters
Valerij Bolotov, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.08.2014. 12:15h

Vođa proroskih pobunjenika u ukrajinskom regionu Lugansk podnio je ostavku, javila je danas ruska državna televizija Rosija 24.

Ostavka Valerija Bolotova je druga ostavka jednog visokog zvaničnika pobunjeničkih snaga u posljednjih sedam dana. Vođa separatista u susjednom regionu Donjeck, Aleksandar Borodaj, najavio je svoje povlačenje 7. avgusta, navodi Rojters.

Demant da je Strelkov ranjen

Predstavnici proruskih snaga na istoku Ukrajine, negirali su vest da je njihov komandant u oblasti Donjecka, Igor Strelkov, ranjen u borbi, objavio je ruski državni list "Rosiskaja gazeta".

"Ovo nije prvi put da se takve glasine pojave u javnosti i one nikad nisu potvrđene. S Igorom Strelkovom je sve u redu", naveo je list riječi Fjodora Berezina, zamjenika ministra odbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR).

Na malom novinskom Internet sajtu proruskih aktivista "Novorosija", na osnovu neimenovanog izvora, ranije je objavljeno da je Strelkov, čije je pravo ime Igor Girkin, teško ranjen, prenio je Rojters.

Britanska agencija nije mogla nezavisno da potvrdi ovaj izvještaj, dok je jedan od saradnika Strelkova rekao da nema komentar o vijesti i da o tome ima jasne instrukcije.

U međuvremenu, agencija Itar-Tas s, navela je izjavu drugog lidera proruskih aktivista, da ne može da odbaci izvještaj o ranjavanju Strelkova.

"Nemam tačnu informaciju, ali to je najvjerovatnije istina", rekao je Andrej Purgin, zamjenik predsjednika vlade DNR, koji je dodao da je u toj oblasti bilo žestokih sukoba.

U granatiranju Luganska najmanje 22 mrtvih

Najmanje 22 stanovnika Luganska na istoku Ukrajine poginula su u granatiranju proteklih 24 sata, javio je Frans pres, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika.

"Istočne oblasti grada su granatirane. Pogođeni su autobus, prodavnica i nekoliko stambenih zgrada", rekao je zvaničnik regionalne vlasti.

RIA Novosti prenijela je saopštenje gradskog savjeta Luganska da je u intenzivnom granatiranju istočnih četvrti poginulo mnogo civila.

"Prema informaciji očevidaca ranjeno je i poginulo mnogo civila. Tačan broj žrtava se utvrđuje", navodi se u saopštenju vlasti Luganska i podsjeća da 12. dan u gradu nema struje, ni vode, a ne rade ni telefonske veze i mnoge prodavnice i banke su zatvorene.

Prema informaciji UN, od sredine aprila do 26. jula u Ukrajini je poginulo više od 1,1 hiljade civila, a više od 3,4 hiljade je ranjeno.

Bonus video: