Srpski dobrovoljci odbili napad ukrajinske vojske

Dobrovoljci, čiji broj nije saopšten, pripadaju bataljonu “Jovan Šević” pod komandom Bratislava Živkovića, a u Ukrajini su stacionirani od maja
53 pregleda 149 komentar(a)
Ukrajina, vojska, Foto: Beta/AP
Ukrajina, vojska, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 12.08.2014. 13:46h

Dobrovoljci iz Srbije učestvovali su u borbama na strani proruskih snaga u Donjecku, protiv ukrajinske vojske, čiji su napad odbili tokom prošle noći, objavila je ruska agencija Ria Novosti.

Prema izvještajima sa terena, srpski dobrovoljci uništili su dva ukrajinska tenka, samohodku i top, a tokom borbe dvojica Srba lakše su ranjeni i poslije pomoći vratili su se u odred.

Dobrovoljci, čiji broj nije saopšten, pripadaju bataljonu “Jovan Šević” pod komandom Bratislava Živkovića, a u Ukrajini su stacionirani od maja, prvo u Slavjansku, a sada u Donjecku.

Navodno je, kako se navodi, komandant proruskih snaga u Donjecku Igor Strelkov upoznao srpske dobrovoljce dok su zajedno ratovali u Bosni i Hercegovini (1992-1995).

Bataljon srpskih dobrovoljaca imenovan je u čast Jovana Ševića, vođe srpskog konjičkog puka, koji se 1751. godine zakleo na vjernost Ruskoj imperiji i uspostavio autonomnu pokrajinu Slavjano-Serbiju na teritoriji današnjeg Luganska i Donjecka.

Pored srpskih dobrovoljaca, na strani Narodne milicije Donjecka bore se i nekolicina Španaca i Čeha.

Bonus video: