NATO će braniti Tursku u slučaju napada Islamske države

Ako se bilo ko od saveznika nađe u opasnosti, kaže Rasmusen, NATO neće oklijevati da preduzme sve mjere s ciljem odbrane te zemlje
5 komentar(a)
Anders Fog Rasmusen, Foto: Reuters
Anders Fog Rasmusen, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.08.2014. 15:41h

NATO će preduzeti sve neophodne korake da odbrani Tursku u slučaju napada boraca grupe Islamska država, koji su zauzeli djelove Iraka i Sirije, rekao je generalni sekretar Alijanse Anders fog Rasmusen.

"Veoma smo zabrinuti zbog aktivnosti takozvane Islamske države, grupe terorista, i od najveće je važnosti zaustaviti njihovo napredovanje", rekao je Rasmusen za Rojters.

Ako se bilo ko od saveznika nađe u opasnosti, posebno Turska, kaže Rasmusen, NATO neće oklijevati da preduzme sve mjere s ciljem odbrane te zemlje ili bilo kog drugog saveznika.

Govoreći o situaciji u Ukrajini, Rasmusen je rekao da postoji "velika mogućnost" da bi Rusija mogla da vojno interveniše na istoku Ukrajine pod humanitarnim vidom i da NATO ne vidi naznake da Moskva povlači svoje snage iz oblasti u blizini ukrajinske granice.

"Vidimo vojno nagomilavanje koje može da se iskoristi za vojne operacije u Ukrajini i da se kao izgovor uzima humanitarna opercija", rekao je Rasmusen.

Bonus video: