Putin: Postoji "dobra volja" za rješavanje problema Nagorno Karabaha

Susret u Sočiju, prvi od marta na kojem su direktno razgovarali šefovi dvije bivše sovjetske države, organizovan je na Putinov predlog
1 komentar(a)
Vladimir Putin, Ilham Alijev, Serž Sarkisijan, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Ilham Alijev, Serž Sarkisijan, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.08.2014. 16:20h

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da je zadovoljan "dobrom voljom" Jermenije i Azerbejdžana pokazane tokom sastanka predsjednika tri zemlje koji je imao za cilj zaustavljanje novog zaoštravanja sukoba oko teritorije Nogorno Karabaha.

Susret u Sočiju, prvi od marta na kojem su direktno razgovarali šefovi dvije bivše sovjetske države, organizovan je na Putinov predlog poslije niza sukoba na granici u kojima je u posljednjih nekoliko nedjelja poginulo 23 ljudi i kojima je dovedeno u pitanje primirje uspostavljeno 1994. godine.

"Svaki težak spor može biti riješen ako postoji dobra volja, a takva dobra volja postoji kod naroda Azerbejdžana i Jermenije", rekao je Putin, a prenijele su ruske agencije, poslije sastanka sa predsjednicima Azerbejdžana Ilhamom Alijevim i Jermenije Seržom Sarksijanom.

Pripojen Azerbejdžanu u sovjetskoj eri, sa većinski jermenskim stanovništvom, Nagorno Karabah je uz podršku Jermenije pokušao da se odcijepi, a u ratu koji je uslijedio između 1988. i 1994. poginulo je 30.000 ljudi.

Bonus video: