Industrijsko zagađenje na Krimu: Hiljade evakuisano nakon protesta

Zamjenik ministra zdravlja Valentin Savčenko izjavio je da su četiri osobe prebačene u bolnicu i dodao da su 54 ljekarski zbrinute kod kuće
74 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 06.09.2018. 18:31h

Nekoliko hiljada ljudi, među kojima mnogo djece, evakuisano je, a četiri osobe su hospitalizovane na sjeveru Krima poslije industrijskog zagađenja posljednjih dana na tom crnomorskom poluostrvu koje je pripojila Rusija.

Ukupno 3.986 osoba evakuisano je u utorak i srijedu iz grada Armjansk, na sjeveru Krima, saopštile su lokalne vlasti.

Zamjenik ministra zdravlja Valentin Savčenko izjavio je da su četiri osobe prebačene u bolnicu i dodao da su 54 ljekarski zbrinute kod kuće.

Prema navodima tamošnjih vlasti, industrijsko zagađenje je izazvala hemijska fabrika "Krimski Titan" u Armjnasku u noći između 23. i 24. avgusta.

Odmah sjutradan mnogi građani su se na društevnim mrežama žalili na neobičan kašalj i iritacije očiju.

I pored alarmantnih poruka, lokalne vlasti su naložile evakuaciju tek u utorak, i to poslije skupa od oko 300 osoba ispred opštine Armjanska.

Fabrika izgrađena 1971. proizvodi titanijum dioksid koji se koristi u hemijskoj industriji. To zdanje koristi vještačko jezero za razblaživanje sumporne kiseline. Pošto je Kijev zatvorio kanal za vodosnabdijevanje Krima, nivo tog jezera je opao čime je to područje više izloženo hemijskom otpadu.

Galerija

Bonus video: