Do 2025. godine

Helsinki postaje grad bez automobila

Korisnici usluge će moći da izaberu destinaciju, saznaju na koji način mogu najlakše stići do nje i plate vožnju, sve to putem aplikacije na smartfonu
1 komentar(a)
Helsinki, Foto: Shutterstock
Helsinki, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.08.2014. 08:06h

Finska prijestonica planira da do 2025. transformiše postojeću mrežu gradskog prevoza u inovativni sistem koji će građanima nuditi čitav niz pristupačnih i fleksibilnih rješenja i učiniti automobile potpuno izlišnim u gradu.

Projekat, koji su nedavno predstavili zvaničnici Helsinkija, mogao bi da inspiriše i druge velike gradove koji se suočavaju sa sve većim saobraćajnim problemima.

Prema pisanju londonskog “Gardijana”, planom je predviđeno objedinjavanje svih javnih prevoznih sredstava (autobus, bicikl, taksi, trajekt, itd).

Korisnici usluge će moći da izaberu destinaciju, saznaju na koji način mogu najlakše stići do nje i plate vožnju, sve to putem aplikacije na smartfonu.

Princip je jednostavan: potrebno je samo unijeti adresu polaska i dolaska i izabrati prevozno sredstvo. Aplikacija, za koju inicijatori tvrde da će biti laka za upotrebu, funkcionisaće kao planer putovanja i univerzalna platna platforma koja povezuje sve opcije prevoza.