Zbog Gaze

London: Demonstranti traže oštriju politiku prema Izraelu

"Palestinska kampanja solidarnosti" rekla je da je demonstriralo oko 150.000 ljudi
69 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.08.2014. 18:01h

Desetine hiljada propalestinskih demonstranata marširali su kroz centralni dio Londona, zahtijevajući da Britanija zauzme oštriji stav protiv Izraela zbog Gaze.

"Palestinska kampanja solidarnosti" rekla je da je demonstriralo oko 150.000 ljudi. To su treće velike demonstacije za Gazu u Londonu za posljednje četiri nedjelje.

Demonstranti su se okupili u glavnoj šoping arteriji Oksford stritu i išli ka ambasadi SAD i Hajd parku, mnogi uzvikujući: "Slobodna, slobodna Palestina" i noseći transparente za natpisima " VB - stop naoruzavanju Izraela".

"Prethodna dva protesta okupila su svaki po najmanje 10.000 ljudi", rekla je policija iako suorganizatori govorili da se čini da ih je svaki put bilo oko 50.000.

Policija nije rekla koliko ih je bilo danas.

German: Vlada je ćutala

Lindsi German iz Koalicije zaustaviti rat izjavilia je da je "nivo ljutnje bez presedana", preneo je AFP.

"Britanska vlada je ćutala dok su u izraelskom bombardovanju i kopnenoj ofanzivi ubjene hiljade," rekla je ona, pozvavši na kraj masakra.

Novih protesta je bilo i u Parizu, gdje je takođe u posljednjim nedjeljama bilo nekoliko demonstracija protiv rata.

Ovog puta je učestvovalo nekoliko hiljada ljudi, koji su pozivali na kraj " izraelske agresije" uz jako prisustvo policije kako bi se spriječilo nasilje, viđeno na ranijim protestima.

U Britaniji je predsjedavajući "Palestinske kampanje solIdarnosti" Hju Laning rekao AFP-u da su nedavni odzivi bili "zadivljujući".

"Taj nivo podrške nijesmo vidjeli ranije. Svijet podržava Palestinu," rekao je on.

Ministarka iz Forin ofisa Sajida Varsi dala je ostavku u utorak zbog onog što je nazvala "moralno neodbranjivom" politikom vlade u Londonu prema Gazi. Ona je prva muslImanka u britanskoj vladi.

Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je da žali zbog njene odluke i dodao da je vlada izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog civilnih žratva rata i da je stalno pozivala na prekid vatre.

On je danas najavio da će medicinski eksperti otići u region za 48 sati. Ocijenio je i da je broj žrtava zastrašujući i da Velika Britanija prednjači u humanitarnim naporima da se pomogne.

U međuvremenu je zahvaljujući javnom apelu za pomć za Gazi u ime više britanskih dobrovoljnih društava prikupljeno 7,5 milIona dolara otkako je kampanja pokrenuta u petak.

Galerija