Zaharčenko: Pobunjenici spremni na prekid vatre

"Premijer" samoproglašene Republike Donjeck izjavio je u subotu da je spreman na prekid vatre ako ukrajinska vojska prekine ofanzivu
33 komentar(a)
Donjeck, Foto: Reuters
Donjeck, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.08.2014. 19:01h

"Premijer" samoproglašene Republike Donjeck izjavio je u subotu da je spreman na prekid vatre ako ukrajinska vojska prekine ofanzivu na "opkoljeno" uporište proruskih separatista koje je na rubu "humanitarne katastrofe".

"Spremni smo na prekid vatre kako bismo izbjegli humanitarnu katastrofu u Donbasu. Ali ako ukrajinska vojska nastavi s napadima, borićemo se ma kakav bio odnos snaga", izjavio je Aleksandar Zaharčenko.

"Ubijani su civili artiljerijskim naoružanjem, ljekovi ne pristižu, iscrpljene su rezerve hrane, veliki su problemi sa snabdijevanjem vodom i strujom", dodao je on.

Ukrajinske snage su zauzele jedan od ključnih gradova koji je bio pod kontrolom pobunjenika i opkoljavaju Donjeck, najveći grad koji pobunjenici drže na istoku zemlje, rekao je u subotu pobunjenički komandant Igor Strelkov.

Prema njegovim riječima, "neprijatelj je zauzeo" grad Krasnji Luh koji se nalazi na jednom od dva glava druma koji povezuju Donjeck i Luganjsk, drugi vrlo bitni grad u rukama proruskih pobunjenika.

"Novoruski borci iz grupe Donjeck-Horlivka potpuno su opkoljeni", napisao je Strelkov na web stranici pobunjenika.

Novorusija je termin koji pobunjenici koriste za oblast na istoku zemlje koji traži nezavisnost od vlasti u Kijevu.

Horlivka, u kojem se takođe vodi okršaji između ukrajinskih i pobunjeničkih snaga, nalazi se na 30 kilometara sjeverno od Donjecka.

Pad Krasnji Luha bi odsjekao mnoge puteve ka drugim dijelovima pobunjenog dijela istoka Ukrajine.

Portparol ukrajinske vojske na istoku zemlje Andrij Lušenko nije mogao da potvrdi da je Krasnji Luh pao u ruke vladinih trupa.

Donjeck granatiran

U Donjecku u Ukrajini, koji pod kontrolom drže proruski separatisti, jutros su se čule eksplozije, a prema saopštenju lokalnih zvaničnika, granate su pogodile sjevero-zapadni dio grada, gdje nije bilo žrtava.

Sa druge strane, portparol ukrajinskog generalštaba Oleksij Dmitračkivski rekao je da su tokom prošle noći ukrajinske snage angažovane na istoku Ukrajine bile meta oružanih napada, i da se za sada ne zna tačan broj žrtava.

Oko šest sati po lokalnom vremenu u više djelova Donjecka čule su se jake eksplozije, javio je izvještač agencije Frans pres, a lokalni zvaničnici su saopštili da nijedna stambena zgrada nije pogođena i da nema izvještaja o žrtvama.

Visoki ukrajinski zvaničnik Valerij Čali sinoć je za državnu televiziju rekao da je Rusija namjeravala da vojno interveniše u Ukrajini i to pod izgovorom slanja humanitarnih trupa.

"Veliki konvoj sa ruskim vozilima i vojnicima krenuo je prema ukrajinskoj granici... Humanitarni konvoj trebalo je da uđe na ukrajinsku teritoriju, i očigledno je da je cilj bio da se isprovocira konflikt" rekao je Čali.

On je dodao da je predsjednik Ukrajine Petro Porošenko napredovanje konvoja zaustavio diplomatskim putem, pošto je telefonom razgovarao sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem.

Osim toga, naveo je Čali, ukrajinski ministar spoljnih poslova Pavlo Klimkin razgovarao je sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovim, koji je dao garancije da će konvoj biti zaustavljen.

Ofanziva ukrajinskih snaga koncentrisana je prije svega na uporišta proruskih separatista na istoku Ukrajine, posebno na Donjeck, gdje su sukobi između ukrajinskih snaga i proruskih pobunjeninika intenzivirani u poslednje vrijeme.

Lavrov traži hitne mjere za Ukrajinu

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov danas je pozvao na hitne mjere kako bi se spriječila humanitarna katastrofa na jugoistoku Ukrajine.

U telefonskom razgovoru sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem, Lavrov je rekao da eskalacija vojne operacije Kijeva predstavlja kršenje Ženevskog dokumenta od 17. aprila, Deklaracije iz Berlina od 2. jula, kao i Rezolucije Savjeta bezbjednosti UN 2166, prenosi Itar - tass.

Operacija ukrajinske vojske dovela je do brojnih žrtava među civilima, uključujući djecu, kao i do razaranja ključnih objekata infrastrukture, saopštilo je rusko ministarstvo inostranih poslova.

Lavrov je, takođe, pozvao Kerija da podrži ruske pozive da se uspostavi humanitarna misija na jugoistoku Ukrajine u koordinaciji sa relevantnim međunarodnim organizacijama.

Keri je pružio uvjeravanja Lavrovu da Vašington radi na tom pitanju sa vlastima u Kijevu, navodi Itar - tass.

Za 24 sata stradalo 13 ukrajinskih vojnika

U sukobima na istoku Ukrajine u posljednja 24 sata stradalo je 13 pripadnika ukrajinskih snaga koji su učestvovali u ofanizivi na proruske separatiste, saopšteno je u subotu u Kijevu.

"Tokom oslobađanja Ukrajine je u posljednja 24 sata stradalo 13 naših ljudi", rekao je portparol vojske Andrij Lišenko.

Bonus video: