VODI SE ISTRAGA

Njemačka: Policija identifikovala šest demonstranata koji su nacistički pozdravljali

Ministar unutrašnjih poslova Njemačke, Horst Zehofer je rekaoda može da razumije zašto su demonstranti bili uznemireni zbog ubistva u Kemnicu i da ih izlazak na ulice ne čini nacistima, prenosi Dojče vele navode lista Velt
0 komentar(a)
Kemnic, Foto: Reuters
Kemnic, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.09.2018. 17:28h

Njemačka policija je danas saopštila da je identifikovala šest osoba koje su na antimigrantskom protestu ekstremnih desničara u Kemnicu koristile nacistički pozdrav, salutirajući nekadašnjem lideru nacista Adolfu Hitleru.

Policija savezne države Saksonije, kojoj pripada Kemnic, navela je da se protiv osumjičenih, čija imena nisu objavljena, vodi istraga zbog kršenja zakona koji zabranjuju korišćenje nacističkih simbola, navodi Asošiejted pres.

Serija desničarskih protesta u Kemnicu započeta je 26. avgusta, pošto je objavljeno da su za ubistvo 35-godišnjeg Njemca na gradskom festivalu tog dana osumnjičeni migranti iz Iraka i Sirije. Na čelu protesta bili su lideri krajnje desne Alternative za Njemačku (AfD), treće partije po snazi u Bundestagu, i vođe antiimigracionog pokreta Pegida.

Iako su vladini zvaničnici osudili to ubistvo, kao i nasilje na desničarskim protestima koje je uslijedilo, neki članovi konzervativne koalicije kancelarke Angele Merkel izrazili su razumijevanje za antimigrantske demonstracije u Kemnicu.

Jedan od njih je i ministar unutrašnjih poslova Njemačke Horst Zehofer, lider Hrišćansko-socijalne unije, dugogodišnje članice kancelarkine koalicije, koji je u danas objavljenom intervjuu za Rajniše post ocijenio da je pitanje migracije "majka svih političkih problema" u toj zemlji.

Zehofer je rekao i da može da razumije zašto su demonstranti bili uznemireni zbog ubistva u Kemnicu i da ih izlazak na ulice ne čini nacistima, prenosi Dojče vele navode lista Velt.

Zehoferovu izjavu odmah je osudila predsjednica Socijaldemokratske partije Njemačke Andrea Nales, takođe članice vladajuće koalicije kancelarke Merkel.

"Za nas, majka svih rješenja je solidarnost svih ljudi u našoj zemlji", rekla je Nales.

U Njemačku je od 2015. ušlo više od milion izbjeglica, tražeći sklonište od rata i od progona.

Grupa koja pomaže žrtvama desničarskog nasilja upozorila je na opasnost od umanjivanja prijetnje rasističkog nasilja u Njemačkoj.

Vođa te grupe Robert Kuše rekao je da se "organizovani rasisti i neonacisti širom Njemačke osjećaju ohrabreno" od incidenta u Kemnicu.

Ta grupa je u Kemnicu od 26. avgusta zabilježila 24 slučaja nanošenja tjelesnih povreda migrantima i 11 slučajeva prijetnji upućenih migrantima, novinarima i učesnicima kontrademonstracija.

U jednom od tih slučajeva, prema navodima grupe, maskirani napadači povrijedili su vlasnika jevrejskog restorana Šalom u Kemnicu, uzvikujući "Svinjo jevrejska, marš iz Njemačke". U Saksoniji je antiimigrantsko raspoloženje naročito rašireno, uprkos relativno malom broju migranata koji u njoj žive. AfD ima snažnu podršku u Saksoniji, a ankete pokazuju da bi ta krajnje desna stranka na regionalnim izborima sledeće godine u toj državi mogla da osvoji drugo mesto.

Preporučujemo za Vas