Ričard Treći će biti sahranjen u Lesteru u martu 2015.

Ričard vojvoda od Glostera (1452-1485), potomak dinastije Plantagenet iz kuće Jork, jedan je od najkontroverznijih engleskih kraljeva
2 komentar(a)
Ričard Treći, Foto: Wikipedia
Ričard Treći, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 07.08.2014. 16:34h

Ostaci tijela engleskog kralja Ričarda trećeg biće sahranjeni 26. marta 2015. godine u katedrali u Lesteru, gradu u kojem je 2012. godine ispod jednog parkirališta nađen kostur za koji se vjeruje da je njegov, prenose danas britanski mediji.

Sahranu će prenositi britanska televizija, a cijela posljednja nedjelja marta iduće godine biće posvećena tom monarhu čije pristalice žele da ga rehabilituju.

Britanski Viši sud donio je presudu krajem maja da Ričard Treći bude sahranjen u Lesteru, a ne u Jorku, na sjeveru Engleske, kako su tražili njegovi daleki rođaci.

Ričard vojvoda od Glostera (1452-1485), potomak dinastije Plantagenet iz kuće Jork, jedan je od najkontroverznijih engleskih kraljeva.

Poginuo je na bojnom polju čime su okončani "Ratovi ruža" između suparničkih grana dinastije Plantagenet, porodica Lankaster i Jork.

Iako je u istoriji ostao zabilježen kao kralj koji je sproveo mnoge reforme u korist običnog čovjeka, posebno u pravosuđu, prati ga nikada dokazana optužba da je na prijesto došao nakon što je kao lord protektor ubio maloljetne sinove svog pokojnog brata, kralja Edvarda, a i Vilijem Šekspir ga je u drami "Ričard Treći" predstavio kao grbavog nitkova.

"Vrijeme je da kralj Ričard Treći bude ponovo dostojno sahranjen i da najzad počiva u miru", navele su sudije u obrazloženju presude.

Bonus video: