Ebola stigla u Evropu: Zaraženi sveštenik u karantinu

Šef bolnice Rafael Perez-Santamarina kazao je da su prvi pregledi pokazali da je pacijentovo stanje stabilno i da ne krvari što bi bio znak napredne faze bolesti
60 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 07.08.2014. 15:03h

Sveštenik iz Španije prva je osoba zaražena ebolom koja je iz Afrike prevezena vojnim avionom nazad u Evropu na liječenje.

Migel Pahares (75) jutros je hitno smješten u karantin, u madridsku bolnicu, nakon što su laboratorijski nalazi pokazali da je zaražen virusom.

Pahares je liječio oboljele pacijente u bolnici u Liberiji, a u Španiju je doletio u pratnji jedne časne sestre, koja je takođe zadržana u karantinu, na izolovanom dijelu bolnice Karlos III iako nije zaražena.

U dijelu zgrade u kome nema drugih pacijenata nalazi se 12 članova medicinskog osoblja koje radi u tri smjene.

Lokalni mediji javljaju da se sveštenikovo stanje preko noći pogoršalo te da je bio vrlo slab i da nije mogao da hoda bez pomoći.

Šef bolnice Rafael Perez-Santamarina kazao je da su prvi pregledi pokazali da je pacijentovo stanje stabilno i da ne krvari što bi bio znak napredne faze bolesti.

Sveštenikov brat Emilio je rekao da je "zabrinut, ali srećan" jer je njegov brat prebačen u Španiju.

Pahares je radio kao misionar u Africi skoro 50 godina i planirao je da se u Španiju vrati u septembru, prenio je Jutarnji list.

Od smrtonosnog virusa u zapadnoj Africi su dosad preminule 932 osobe.

SZO: Građani Crne Gore su zasad bezbjedni od pojave ebole >>>

Galerija

Bonus video: