Njemačka: Avganistanci uhapšeni zbog smrti mladića, demonstranti već na ulicama

Prije samo dvije nedjelje jedan 35-godišnji Njemac ubijen je ubodima nožem u Kemnicu, a za ubistvo su osumnjičeni tražioci azila iz Iraka i Sirije
2 komentar(a)
Njemačka ubistvo, Foto: Reuters
Njemačka ubistvo, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.09.2018. 17:22h

Njemačka policija saopštila je da su uhapšena dva Avganistanca poslije nasilne smrti jednog 22-godišnjeg Njemca, u slučaju koji se događa dvije nedjelje poslije sličnog hapšenja migranata u Kemnicu i tenzija koje je to izazvalo.

Dvojica Avganistanaca privedena su pod sumnjom za ubistvo u tom slučaju koji se dogodio u noći od subote na nedjelju u mjestu Kethen, u njemačkoj državi Saksonija-Anhalt, navodi se u zajedničkom saopštenju policije i lokalnog tužilaštva.

Oni nisu iznijeli detalje, ali prema navodima više medija, mladi Njemac je umro od izliva krvi u mozak poslije nasilne svađe između njega i čovjeka koji je bio s njim, s dvojicom Avganistanaca.

Prije samo dvije nedjelje jedan 35-godišnji Njemac ubijen je ubodima nožem u Kemnicu, a za ubistvo su osumnjičeni tražioci azila iz Iraka i Sirije. Njemačka ekstremna desnica je zbog ubistva u Kemnicu organizovala više protesta da osudi porast nesigurnosti za koji su prema njima odgovorni migranti, a šire i migrantska politika kancelarke Angele Merkel.

Ministar unutrašnjih poslova Saksonije Anhalt gdje se drama dogodila, Holger Štalkneht, pozvao je lokalno stanovništvo da budu smireni. On je rekao za njemačku agenciju DPA da ga tragična smrt mladog čovjeka duboko pogađa i da duboko žali zbog toga što se desilo kao i da će država učiniti sve da se rasvijetli taj slučaj.

I zvaničnica zadužena za pitanja integracije regionalne vlade Saksonija Anhalt pozvala je na mir preko Tvitera.

"Nasilje svuda i uvijek treba da bude osuđivano. Sada je vrijeme za tugu i razmišljanje i pažnju jednih prema drugim", napisala je Suzi Mebek iz socijaldemokratske partije, ukazujući da je zabrinuta da bi to ubistvo moglo da izazove antiimigrntske proteste kao u Kemnicu.

Događaju u Kemnicu takođe su pokrenuli nove sukobe u vladi oko imigracije, između kancelarke i njenog ministra unutrašnjih poslova, prdsjednika konzervativne partije CSU.

Bonus video: