Oland : Zaraćene strane u Gazi da se ugledaju na Njemačku i Francusku

On je istakao da svjetske sile treba da traže način da se uspostavi primirje u Gazi i da se "okončaju patnje civilnog stanovništva"
2 komentar(a)
Joakim Gauk, Fransoa Oland, Foto: Reuters
Joakim Gauk, Fransoa Oland, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.08.2014. 15:57h

Fransoa Oland pozvao povodom 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata sve strane u Gazi da neprijateljstvo ostave po strani.

Predsjednik Francuske je u govoru pred spomenikom Prvom svjetskom ratu na planinskom grebenu Vjej Arman/Hartmansvilerkopf, u Alzasu, odao poštu svima koji su izgubili živote u ratu koji je Njemačka objavila Francuskoj 3. avgusta 1914.

Podsjetio je da su bivši neprijatelji - Francuska i Njemačka, ostavili po strani međusobne razlike kako bi utrli put miru, što su učinili i drugi.

"Istorija Francuske i Njemačke pokazuje da volja može uvijek da trijumfuje nad fatalizmom i da ljudi koji su smatrani tradicionalnim neprijateljima mogu da se pomire za nekoliko godina", rekao je Oland.

On je pozvao svijet da dugotrajnu prirodu francusko-njemačkih odnosa uzme kao lekciju za uspostavljanje mira.

Francuski predsjednik je istakao da svjetske sile treba da traže način da se uspostavi primirje u Gazi i da se "okončaju patnje civilnog stanovništva".

Joakim Gauk se, kao prvi šef njemačke države u istoriji, pridružio Olandu na ceremoniji povodom 100. godišnjice od početka Prvog svketskog rata.

Vojnici su se žestoko borili na Vijej Armanu (Stari Arman), koji Nemci nazivaju Hartmansvilerkof, jer je osvajanje tog vrha bilo od strateške važnosti za kontrolu cijele doline rijeke Rajne.

U tim borbama je na obije strane poginulo 30.000 vojnika. Na groblju na tom vrhu je sahranjeno 12.000 neidentifikovanih vojnika.

Oland je danas položio kamen-temeljac za muzej koji će na tom mjestu biti otvoren 2017. godine.

Bonus video: