Sankcije Rusiji za mir u Evropi

On je upozorio da tamo gdje su rat i mir jedan pored drugog, ekonomska politika ne može biti glavna briga
2 komentar(a)
Zigmar Gabrijel, Foto: Beta/AP
Zigmar Gabrijel, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.08.2014. 14:43h

Njemački vicekancelar Zigmar Gabrijel je izjavio je da su privredne sankcije prema Rusiji, bez obzira što će pogoditi njemačku ekonomiju, neophodne zbog mira u Evropi.

Gabrijel je u intervjuu televiziji ZDF koji će biti emitovan u nedjelju veče, upozorio da će, ako lekcija naučena u Evropi bude da neko može početi građanski rat u susjednoj zemlji, a da se ništa ne desi, to onda koštati puno više nego nekoliko procenata privrednog rasta.

On smatra da su ekonomske posljedice, kao rezultat ukrajinske krize, bile neizbježne i upitao šta bi se dogodilo da EU nije reagovala.

EU je, naime, uvela sankcije protiv ruskih banaka, odbrambenog i energetskog sektora zbog ruske podrške pobunjenicima u istočnoj Ukrajini.

Njemačka, kao najveća ekonomija EU, ima razvijene privredne veze sa Rusijom, ali kancelarka Angela Merkel je, poslije pada malezijskog aviona, postala snažan zagovornik oštrih mjera protiv Moskve.

"Bilo bi mnogo, mnogo više negativnih posljedica da Evropa nije reagovala", odgovorio je Gabrijel.

On je, u intervjuu povodom 100. godišnjice njemačke objave rata Francuskoj, ukazao na aketuelnu političku situaciju u Ukrajini, upozorivši da tamo gdje su rat i mir jedan pored drugog, ekonomska politika ne može biti glavna briga.

Bonus video: