BBC: Prorusi priznali egzekucije, ubijali "da spriječe haos"

Druz je rekao da je "egzekucijama" poslat važan singal ostalim pripadnicima proruskih snaga
21 komentar(a)
Donjeck, proruski separatisti, Foto: Reuters
Donjeck, proruski separatisti, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.08.2014. 13:44h

Igor Druz, predstavljen kao savjetnik proruskih pobunjenika, izjavio je za BBC da su oni strijeljali svoje pripadnike bez prethodnog suđenja "da bi spriječili haos".

Druz je rekao da je "egzekucijama" poslat važan singal ostalim pripadnicima proruskih snaga.

"Mi smo više puta tokom vanrednog stanja sproveli egzekucije strijeljanjem da bismo spriječili haos. Zato su naše snage koje su se povukle iz Slavjanska veoma disciplinovane", objasnio je on.

Slavjansk je bio glavno uporište proruskih snaga sve dok ga ukrajinske snage prošlog mjeseca nisu ponovo osvojile.

Kako navodi BBC, Druz je savjetnik vojnog komandanta proruskih snaga Igora Strelkova i portparol teritorija pod kontrolom proruskih snaga u regionu Donjecka.

On je zadužen za ideologiju proruskih snaga u istočnoj Ukrajini.

Druz je izjavio da snažno podržava pravoslavni hrišćanski moral i porodične vrijednosti i da je protiv homoseksualnosti, kao i da se nada da će biti uvedena smrtna kazna za najteže zločine i da je siguran da će većina pripadnika proruskih snaga podržati ovu njegovu inicijativu.

On je rekao da proruske snage hoće da formiraju društveno odgovornu državu koja će štititi hrišćanske vrijednosti.

On je, takođe, kazao da je ukrajinska vlada "potpuno nelegitimna", da je "teroristička" organizacija koja vrši ratne zločine nad civilima.

"Ti ljudi su došli na vlast ubijanjem i državnim udarom, a sada vrše ratne zločine. Oni bombarduju naše gradove. Oni granatiraju gradove i onda za to optužuju naše borce. To je besmislica. Zašto bismo mi granatirali gradove koji su pod našom kontrolom?", zaključio je on.

Bonus video: