"Snažno upozorenje"

EU nastavlja da vrši pritisak: Nove ekonomske sankcije Rusiji

Među novim mjerama je, prije svega, mogućnost ograničenja pristupa ruskih banaka evropskim tržištima kapitala
5 komentar(a)
Evropka unija, Foto: Shutterstock
Evropka unija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.07.2014. 19:56h

Evropska unija (EU) je dogovorila paket dodatnih sankcija, koje pogađaju sektorsku saradnju i razmjenu sa Rusijom, potvrdio je predsjednik Evropskog savjeta Herman Van Rompej.

U saopštenju se ističe da će ovim mjerama biti ograničen pristup ruskim institucijama u državnom vlasništvu tržištu kapitala u EU, biće uveden embargo na trgovinu oružjem, zabrana izvoza robe koja može imati i vojnu i civilnu namjenu, a čiji je krajnji korisnik vojska.

Biće ograničen i ruski pristup "osjetljivim tehnogijama", naročito u naftnom sektoru.

Napominje se da novi paket sankcija predstavlja odgovor na smjernice Evropskog savjeta od 16. jula.

On treba da predstavljaju "snažno upozorenje Rusiji zbog nelegalne aneksije teritorije i destabilizacije susjedne suverene zemlje, što ne može da se prihvati u 21. vijeku", stoji u pomenutom saopštenju.

Ističe se da je nužno hitno i odlučno reagovati na to što je nasilje izmaklo kontroli i dovelo do ubijanja gotovo 300 nedužnih civila na letu od Holandije za Maleziju.

Takođe se ukazuje na kašnjenje u omogućavanju pristupa međunarodnim stručnjacima mjestu nesreće, manipulisanje ostacima aviona i odnos bez poštovanja prema posmrtnim ostacima poginulih.

"SAD bi već danas mogle da uvedu dodatne sankcije Rusiji"

Američka Bijela kuća saopštila je da bi SAD već danas mogle da uvedu dodatne sankcije Rusiji.

Oštrije sankcije SAD uslijedile bi poslije takođe oštrijih sankcija Rusiji koje su ranije danas dogovorili lideri Evropske unije.

Portparol Bijele kuće Džoš Ernest izjavio je da su sankcije EU dobrodošla novost.

On je rekao da očekuje da će sankcije EU biti slične sankcijama koje su SAD uvele prije oko dvije sedmice, a čija su meta bile veće ruske banke, kao i energetske kompanije i proizvođači oružja.

Portparol nije precizirao detalje eventualnih novih američkih sankcija.

SAD su vršile pritisak na evropske zemlje da usvoje oštrije sankcije poslije obaranja malezijskog aviona na istoku Ukrajine, za šta zapad okrivljuje proruske seperatiste.