Tim ponovo nije mogao do mjesta pada putničkog aviona

"Trenutno se na putu i oko puta koji vodi do mjesta pada aviona odvijaju previše žestoke borbe", navodi se u saopštenju Amsterdama
3 komentar(a)
Malezijski avion, Ukrajina, Foto: Reuters
Malezijski avion, Ukrajina, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.07.2014. 09:34h

Grupa međunarodnih eksperata već treći dan zaredom nije uspjela da dođe do mjesta rušenja putničkog aviona "boing 777" aviokompanije "Malejža erlajnsa".

U tome su ih i ovoga puta spriječile borbe između ukrajinskih i proruskih snaga, saopštilo je danas holandsko Ministarstvo pravde.

"Grupa holandskih i australijskih eksperata nije krenula iz Donjecka ka mjestu nesreće na istoku Ukrajine. Trenutno se na putu i oko puta koji vodi do mjesta pada aviona odvijaju previše žestoke borbe", navodi se u saopštenju a prenijela je agencija AFP.

Ruska agencija RIA Novosti navodi da su u borbama na periferiji gradova Šahtjorsk i Torez ustanici izgubili kontrolu nad selom Rasipnoe, gdje se nalazi dio ostataka srušenog aviona.

Ukrajinske agencije prenijele su u ponedjeljak saopštenje Ministarstva odbrane da su jedinice ukrajinske vojske ušle u Šahtjorsk, Torez i Lutugino što, kako ističu, stvara dobre uslove za konačno opkoljavanje proruskih snaga u Donjecku i Gorlovki.

Takođe, kako se navodi, nastavlja se borba za "potpuno oslobođenje gradova Pervomajsk i Snježnoje".

Asošijeted pres izvještava da su stanovnici Šahtjorska u panici napuštali grad i da su izvještači te agencije vidjeli da je jedna višespratnica pogođena sa najmanje dvije granate.

Američka novinska agencija prenosi saopštenje ukrajinskog ministarstva odbrane da je ukrajinska vojska ušla u Šahtjorsk, ali da su kontrolni punktovi koji blokiraju ulaz u grad sa zapada pod kontrolom pobunjenika.

AP podsjeća na izvještaj Visokog komesara UN za ljudska prava po kom je od početka konflikta na istoku Ukrajine sredinom aprila do 26. jula poginulo najmanje 1.129 ljudi, a 3.442 ranjeno, što predstavlja ogroman porast u odnosu na 18. juni kada su UN saopštile da je poginulo 356 ljudi.

Bonus video: