Kameron pridobija euroskeptike: Smanjujemo broj migranata

Britanske vlasti su već počele sa poništavanjem vozačkih dozvola ilegalnih migranata i do sada ih je 3.150 proglašeno nevažećim
0 komentar(a)
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.07.2014. 08:36h

Britanski premijer Dejvid Kameron najavio je nove mjere za smanjenje priliva novih migranata koji dolaze iz država van Evropske unije, ali i iz njenih članica.

Mnogi vjeruju da je riječ o pokušaju britanskog premijera da pridobije povjerenje euroskeptičnih glašača uoči opštih izbora sljedeće godine.

"Uvodimo promjene koje će staviti britanski narod na prvo mjesto", napisao je Kameron u tekstu za britanski "Telegraf".

On je naveo paket mjera koje vlada već preduzima na smanjenju migracije u Britaniju, uključujući ograničavanje ulazaka za one van EU i zatvaranje fakulteta i škola za koje se sumnja da pomažu ilegalnim migrantima.

Kako je najavio, od decembra će biti uvedene nove mjere koje će onemogućiti ilegalnim migrantima da otvaraju bankovne račune u Britaniji.

Britanske vlasti su već počele sa poništavanjem vozačkih dozvola ilegalnih migranata i do sada ih je 3.150 proglašeno nevažećim, podsjetio je Kameron.

Među novim mjerama je, ovog puta, predviđeno i ograničavanje ulazaka i za građane koji dolaze iz država unutar Unije.

Migranti iz Evrope će ubuduće moći da zatraže nadoknadu dok čekaju na posao u Britaniji na period koji ne smije da bude duži od tri mjeseca, dok je to do sad bilo šest mjeseci.

Agencije za zapošljavanje neće više moći u inostranstvu da oglašavaju ponude za posao u Britaniju prije nego što to prvo ne učine na engleskom jeziku u svojoj zemlji, navodi AFP.

Vlada će, takođe, preduzeti mjere koje će omogućiti lakšu identifikaciju ilegalnih migranata i njihovo deportovanje.

Bonus video: