Nove mjere

Transparentnost: Kralj Felipe VI želi da povrati ugled monarhije

Felipeove sestre Elena i Kristina više neće zvanično biti članice kraljevske porodice i neće biti na platnom spisku palate
82 pregleda 1 komentar(a)
Felipe VI parada, Foto: Reuters
Felipe VI parada, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.07.2014. 19:13h

Troškovi španske kraljevske palate biće podvrgnuti spoljnoj reviziji i rezultati dati na uvid javnosti u okviru niza mjera koje je naložio novi kralj Felipe VI u nastojanju da popravi narušen ugled kraljevske porodice.

U današnjem saopštenju iz kraljevske palate, među novim mjerama navodi se da će biti uveden novi kodeks ponašanja, zabrana za najbliže članove kraljevske porodice da rade van palate i veća kontrola poklona koje porodica dobija.

Felipe (46) je preuzeo presto prošlog mjeseca kada je njegov otac Huan Karlos objavio da odlazi poslije četrdesetogodišnje vladavine da bi omogućio mlađim snagama da rade na jačanju zemlje, koja izlazi iz ekonomske krize i ima stopu nezaposlenosti od 26 odsto.

Kraljevska porodica bila je umiješana u nekoliko skandala posljednjih godina i Felipe je rekao da namjerava da povrati vjeru javnosti u monarhiju.

U saopštenju se navodi da se kraljevska porodica sastoji od Felipea, njegove supruge kraljice Leticije, njegovih roditelja Huana Karlosa i kraljice Sofije i njegovo dvoje djece.

Felipeove sestre Elena i Kristina više neće zvanično biti članice kraljevske porodice. Iako će zadržati titulu infanta, više neće biti na platnom spisku kraljevske palate. One mogu da nastave da rade u privatnom sektoru.

Najveći skandal koji je pogodio kraljevsku porodicu vezan je za Kristinu, čiji je suprug pod istragom zbog sumnje o korupciji i pronevjeri novca.

Kristina (49) prva je članica španske kraljevske porodice koja je ispitivana na sudu od kada je ponovo uspostavljena monarhija 1975. Ona je svjedočila u istrazi u vezi slučaja njenog supruga u februaru.

Huan Karlos je stekao veliki ugled zbog uloge u vođenju Španije iz vojne diktature u demokratiju. On je preuzeo presto 1975, dva dana poslije smrti dugogodišnjeg diktatora Fransiska Franka.

Izazvao je, međutim, gnjev javnosti kada je u jeku španske finansijske krize, 20012. godine, u tajnosti otišao u lov na slonove u Bocvanu.

Preporučujemo za Vas