Luka Đenova

"Kosta Konkordija" stigla na svoje posljednje odredište

U Đenovu će stići i premijer Mateo Renci kako bi posmatrao komplikovanu proceduru usidravanja broda
1 komentar(a)
Kosta Konkordija, Foto: Reuters
Kosta Konkordija, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.07.2014. 14:46h

Olupina luksuznog broda "Kosta Konkordija", koji se prije više od dvije i po godine nasukao kod ostrva Điljo kada su nastradale 32 osobe, danas je stigla u svoje posljednje odredište, luku Đenova. Nekad luksuzni kruzer, a sada samo olupina dotegljen je danas u Đenovu, četiri dana nakon što je uspravljen u dosad nikad izvedenoj operaciji uklanjanja potonulog broda, prenijela je agencija AFP.

Britanski BBC navodi da se očekuje da će u popodnevnim časovima u Đenovu stići i premijer Mateo Renci, kako bi posmatrao komplikovanu proceduru usidravanja, koja bi trebalo da traje nekoliko časova.

Izvlačenje i ispravljanje olupine “Kosta Konkordije” najveća je u istoriji pomorskih operacija. “Konkordija” je u januaru 2012. godine udarila u greben nedaleko od ostrva Điljo nakon čega je potonula, pri čemu su poginule 32 osobe.

Kapetan broda Franćesko Sketino negira optužbe za višestruko ubistvo sa predumišljajem i napuštanje broda, prema kojim bi mogao da bude osuđen na kaznu do 20 godina zatvora.

“Kosta Konkordija" je napravljena u brodogradilištu u Đenovi i porinuta je uz veliko slavlje prije devet godina, ali sada će prekookeanski brod biti dovučen u matičnu luku, gdje će biti i uništen.

"Operacija izvlačenja 'Konkordije' nije bila nimalo laka. Italija je izvršila zadatak koji je pred sebe postavila. Italija je pokazala da može da izvrši svaku dužnost koju pred sebe postavi, pa čak i iako dođe iznenada", naglasio je Renci.

Lider sindikata lučkih radnika Antonio Benvenuti istakao je da nema “tačno utvrđenog rasporeda” za svaku od faza rješavanja pitanja olupine.

Prema njegovim riječima, prvo će biti izvršena ispitivanja radi potencijalnih problema sa zagađenjem, potom može da otpočne i prva faza operacije, a to je smanjenje težine broda radi izdizanja olupine.

“Konkordija” je ponovo počela da pluta prije devet dana i iznad površine je drže velike plutajuće komore. Više od 10 remorkera pomaže u vučenju “Konkordije” od Đilja do Đenove.

Iza samog broda raširena je velika mreža kako bi zaustavila bilo kakav otpad sa broda, poput namještaja ili ličnih stvari putnika.

Olupina je uspravljena u septembru prošle godine, ali je i dalje bila djelimično pod vodom, stojeći na šest čeličnih stubova.

Istražioci i dalje tragaju za tijelom italijanskog konobara Rasela Rebela, koji je nastradao u ovom brodolomu.

Vlasnik “Konkordije” - firma “Kosta Kroćera” procjenila je da troškovi operacije uklanjanja olupine sa grebena i tegljenje iznose milijardu i po eura.

Preporučujemo za Vas