Novi detalji

Samoproglašena Narodna Republika Donjeck: Ukrajina u panici zbog istine o avionu

U Holandiju je prebačeno 227 kovčega sa ostacima tijela žrtava, ali su neka tijela i dalje na mjestu nesreće
2 komentar(a)
Ažurirano: 27.07.2014. 19:52h

Kijev nastoji da izbjegne objelodanjivanje istine o padu aviona intenzivirajući borbene operacije oko mjesta nesreće, saopštio je pres centar Donjecke Narodne Republike (DPR), prenio je Tanjug.

U medijima su se pojavile informacije kako ukrajinska vojska planira da preuzme kontrolu nad mjestom pada aviona, zbog čega granatira Gorlovku i neka druga naselja koja kontrolišu snage DPR, prenosi Itar-Tas.

Premijer samoproklamovane Donjecke Narodne Republike (DPR) Aleksandar Borodaja ističe kako su vlasti u Kijevu u panici od izbijanja istine na vidjelo i kako je njihovo djelovanje u suprotnosti sa odlukom ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka da se zona od 40 kilometara oko mjesta nesreće proglasi teritorijom prekida vatre.

Šrapneli oborili avion?

Još neobjavljeni podaci iz "crne kutije" malezijskog aviona pokazuju da je pao na istok Ukrajine jer je pogođen šrapnelima izazvanim eksplozijom projektila.

"Projektil je napravio ono čemu je namenjen - rušenju aviona", rekao je danas evropski zvaničnik vazduhoplovne bezbjednosti za američku TV mrežu CBS News.

Podaci registrovani u "crnoj kutiji" upućuju na "veliku eksplozivnu dekompresiju".

Radi se o neslužbenim podacima.

"Crna kutija" poslata je na detaljnu analizu u London.

Međunarodni stručnjaci odustali su danas od planiranog obilaska mjesta pada malezijskog aviona na istoku Ukrajine zbog sukoba između proruskih snaga i ukrajinskih vojnika u tom području, objavio je šef posmatračke misije OEBS-a i dodao da će to uraditi sjutra.

Malezija postigla dogovor sa proruskim snagama

Malezijske vlasti su postigle dogovor sa proruskim snagama na istoku Ukrajine da policajcima iz više stranih zemalja bude omogućen pristup mjestu pada aviona "Malezija erlajns", koji se srušio 17. jula sa 298 putnika i članova posade, saopštio je kabinet malezijskog premijera Nadžiba Razaka.

U saopštenju se navodi da će policajcima biti dopušteno na uđu na konfliktno područje istočne Ukrajine "kako bi obezbijedili zaštitu međunarodnim stručnjacima za istragu pada aviona", prenijela je agencija AFP.

Razakov kabinet je naveo da je lider proruskih snaga i premijer samoproglašene Donjecke Narodne Republike Aleksandar Borodaj jutros pristao da prihvati dolazak međunarodnih policajaca.

"Duboko sam zabrinut zato što međunarodni istražitelji nisu mogli da na odgovarajući način istraže mesto nesreće zbog nesigurne bezbednosne situacije na tom području", rekao je Razak i dodao da se nada da će dogovor sa Borodajem osigurati bezbjednost na terenu, tako da istražitelji mogu da rade svoj posao.

U saopštenju se navodi i da će Malezija "blisko sarađivati" sa Holandijom i Australijom na slanju policajaca na mesto nesreće.

Identifikovana prva žrtva

Forenzičari identifikovali prvu od 298 žrtava iz aviona "boing 777" kompanije "Malezija erlajns", koji se srušio nad Ukrajinom, objavila holandska vlada.

"Identifikovana je prva žrtva sa leta MH17", saopštilo je holandsko Ministarstvo pravde, navodeći da je u pitanju Holanđanin i da su o tome obaviješteni njegova porodica i gradonačelnik grada u kom je živio.

Ministarstvo, međutim, nije objelodanilo identitet žrtve, prenijela je agencija AFP.

Holanđani su zaduženi za identifikaciju svih žrtava nesreće koja se dogodila 17. jula. Medju poginulima su bila 193 državljanina Holandije.

Holandiju je prebačeno 227 kovčega sa ostacima tijela žrtava, ali su neka tijela i dalje na mjestu nesreće.

Posmrtni ostaci dovezeni su holandskim i australijskim avionima na aerodrom u Ajndhovenu.

Ranije je objavljeno da će tijela biti prebačena u vojnu bazu kod grada Hilfersuma, gdje je organizovan postupak identifikacije poginulih.

U njemu učestvuje oko 200 eksperata a postupak bi mogao da traje i nekoliko mjeseci.

Australija šalje "naoružane ljude"

Australijska vlada je danas saopštila da će na mesto pada aviona "Malejža erlajnsa" na istoku Ukrajine poslati "jedan broj" naoružanih ljudi.

Kako su naglasili, radi o "neprijetećoj sili" sa kojom neće stići i vojne jedinice.

Australija planira da pošalje ukupno 190 policajaca, koji bi trebalo da učestvuju u operaciji obezbjeđenja mjesta nesreće, a koji će predvoditi holandski tim budući da su od 298 poginulih putnika i članova posade čak 193 njih bili državljani te zemlje.

Australijska ministarka spoljnih poslova Džuli Bišop je navela da će neki članovi australijskog tima poslatog na mjesto pada aviona na istoku Ukrajine biti naoružani radi zaštite stručnjaka koji rade na istrazi nesreće, ali nije navela koliko će ljudi nositi oružje, prenijela je agencija AFP.

"Mi samo želimo da obezbijedimo mjesto nesreće tako da možemo detaljno da ga pregledamo i vratimo kući eventualne ostatke žrtava koji su naši državljani", istakla je Bišop.

Galerija

Preporučujemo za Vas