proglašen krivim

Smrtna kazna za ubistvo novinarke AP u Avganistanu

Nakibulah, koji, kao i mnogi Avganistanci, ima samo jedno ime, tvrdio je tokom suđenja da "nije normalna osoba"
1 komentar(a)
Anja Nidringhaus, Foto: Reuters
Anja Nidringhaus, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.02.2019. 23:03h

Oficir avganstanske policije osuđen je na smrt zbog ubistva fotoreporterke agencije Asošiejtid pres Anje Nidringhaus u Avganistanu, saopštio je danas sud u Kabulu.

Šest sudija Okružnog suda u Kabulu proglasilo je komandanta policijske jedinice Nakibulaha krivim za ubistvo i izdaju zbog napada na međunarodne novinare u jugoistočnom gradu Hostu, koji su se pripremali da izvještavaju o prvom krugu predsjedničkih izbora.

Sudije su osudile Nakibulaha i na četiri godine zatvora zbog ranjavanja, u istom napadu iz vatrenog oružja, novinarke Asošiejtid presa Keti Ganon.

Nakibulah, koji, kao i mnogi Avganistanci, ima samo jedno ime, tvrdio je tokom suđenja da "nije normalna osoba", ali sudije su odbacile njegovu tvrdnju.

On je, takođe, osporavao navode optužbe da je u Pakistanu prošao obuku za ekstremiste, tvrdeći da je dobio samo ljekarsku njegu dok je bio tamo.

Ganon i Nidringhaus putovale su u Host pod zaštitom avganistanske policije i nalazile su se u policijskoj stanici na obodu grada kada je 4. aprila, prema tvrdnjama očevidaca, Nakibulah prišao njihovom vozilu, uzviknuo "Alahu akbar" (Bog je veliki) i otvorio paljbu iz "kalašnjikova".

Nidringhaus (48), dobitnica više nagrada za fotografiju, koja je izveštavala tokom sukoba na Balkanu, u Iraku, Libiji i Avganistanu, preminula je na licu mjesta.Ganon (60), dopisnica američke agencije iz Avganistana i Pakistana, zadobila je tri prostrijelne rane i još se oporavlja.

Nakibulah se poslije napada smjesta predao policiji.

Svjedoci su tokom postupka ocijenili da napad nije bio unapred planiran, a optuženi nije objasnio motiv napada.

Presuda Okružnog suda u Kabulu je prvostepena i osuđeni ima pravo na žalbu u roku od 15 dana pred Žalbenim sudom, a potom i pred Vrhovnim sudom, naveo je AP.

Pravosnažna presuda će stupiti na snagu kada je bude potpisao predsjednik Avganistana.

Preporučujemo za Vas