U Holandiji danas dan žalosti, krenuo prvi avion s tijelima iz Harkova

Obama i Rute saglasni su da se Rusija mora suočiti sa ozbiljnim posledicama ukoliko i dalje nastavi da podržava proruske snage na istoku Ukrajine
3 komentar(a)
Ažurirano: 23.07.2014. 13:14h

U Holandiji je danas dan žalosti za žrtvama pada malezijskog putničkog aviona u Ukrajini, odakle njihova tijela danas stižu na identifikaciju.

Prvi avion sa tijelima žrtava poletio je danas za Holandiju nakon ceremonije kojom je odata pošta žrtvama.

Holandski vojni avion poletio je sa aerodroma u Harkovu, pod kontrolom ukrajinskih vlasti, za Ajnhoven gdje bi trebalo da stigne oko 16h po srednjeevropskom vremenu.

Žrtvama je, kako prenosi AFP, konačno održana dostojanstvena ceremonija pred malobrojnim zvaničnicima tokom koje su vojni kadeti prenijeli tijela u kovčezima do aviona na pisti.

Nakon minuta ćutanja jedini zvuk koji je mogao da se čuje bio je bat čizama mladih vojnika po pisti dok su nosili tijela na njihovo posljednje putovanje.

Od 298 žrtava nesreće, 193 su bili državljani Holandije.

"Boing 777" kompanije "Malezija erlajns", na relaciji Amsterdam-Kuala Lumpur, najvjerovatnije je u četvrtak, 17. jula, oboren raketom iznad istoka Ukrajine gdje su se vodile žestoke borbe ukrajinske vojske i snaga ruskih separatista.

"Crne kutije" malezijskog aviona - registratori podataka o letu i radu ključnih uređaja viona, kao i razgovora u pilotskoj kabini - biće belgijskim vojnim avionom prenijete u Veliku Britaniju gdje će biti analizirane.

Obama i Rute upozoravaju Putina

Američki predsjednik i holandski premijer Barak Obama i Mark Rute saglasili su se u telefonskom razgovoru da se Rusija mora suočiti sa ozbiljnijim posljedicama ako nastavi da podržava proruske snage u Ukrajini, saopštila je Bijela kuća.

U saopštenju Bijele kuće se navodi da su Obama i Rute izrazili zabrinutost zbog novih dokaza da Rusija i dalje šalje oružje i borce preko granice, kao da i "dalje gomilaju svoje snage", prenio je Rojters.

Oni su se složili i da, nakon što ostaci tijela žrtava budu vraćeni u domovine, mjesto pada aviona mora da bude dostupno međunarodnim istražiteljima koji će sprovesti sveobuhvatnu istragu.

Kako se navodi u saopštenju, Obama je pozdravio odluku EU da pripremi dodatne sankcije za one koji destabilizuju Ukrajinu.

Evropska unija odlučila je u utorak u Briselu da proširi spisak osoba kojima su uvedene sankcije zbog ukrajinske krize, uključujući ruske državljane i entitete, saopštila je visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Ketrin Ešton.

Šefovi diplomatija zemalja EU, međutim, nisu donijeli odluku o jačanju sankcija Rusiji.

"Odlučili smo da ubrzamo pripreme ciljanih mjera dogovorenih na prošlonedjeljnom samitu", izjavila je Eštonova na konferenciji za novinare poslije sastanka Savjeta EU za spoljne poslove.

Kaznene mjere će, prema njenim riječima, biti proširene i na pojedince i kompanije povezane "s ruskim poslanicima odgovornim za aneksiju Krima i destabilizaciju istočne Ukrajine".

Ona je, odgovarajući na pitanje novinara, rekla da ne raspolaže detaljima o imenima sa spiska i precizirala da će lista biti dostupna čim bude kompletirana.

Eštonova je najavila da će EU u četvrtak predstaviti predloge za dalje djelovanje, koji će obuhvatati oblasti pristupa finansijskom tržištu, odbrane, robe civilno-vojne namene i visoke tehnologije, uključujući energetski sektor.

Navodeći da je sastanak šefova diplomatija počeo minutom ćutanja za žrtve oborenog malezijskog aviona, Eštonova je poručila da je od ključnog značaja da proruske snage koje kontrolišu to područje smjesta obezbijede potpun i bezbjedan pristup međunarodnim istražiteljima i pozvala Rusiju da iskoristi svoj uticaj kako bi se to postiglo.

Međunarodni komitet Crvenog krsta (ICRC) izradio je povjerljivu pravnu procjenu prema kojoj je Ukrajina zvanično u ratu, rekle su Rojtersu zapadne diplomate.

Galerija

Bonus video: