Rastu tenzije

Francuska ne odustaje od prodaje vojnog broda Rusiji, samo blage sankcije EU

Ministri spoljnih poslova EU danas su se dogvorili da samo uvedu mjere zamrzavanja imovine još nekim pojedincima, što ne utiče na ekonomske odnose
10 komentar(a)
nosač aviona Liaoning, Foto: Beta/AP
nosač aviona Liaoning, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 17.02.2019. 23:14h

Francuska ne odustaje od prodaje vojnog broda Rusiji uprkos pozivima da se uvede embargo na oružje toj zemlji, što govori koliko snažne privredne veze zemalja s Moskvom otežavaju uvođenje sankcija Rusiji zbog krize u Ukrajini, ocjenjuje agencija AP.

Zapadne zemlje tvrde da Rusija podržava pobunjenike na istoku Ukrajine a koji su optuženi da su oborili malezijski putnički avion s 298 ljudi.

Ministri spoljnih poslova Evropske unije razmatrali su danas nove sankcije Rusiji, ali su se dogvorili da samo uvedu mjere zamrzavanja imovine još nekim pojedincima, što ne utiče na ekonomske odnose.

Neke zemlje poput Velike Britanije tvrde da su obaranjem aviona povećani ulozi i da Evropska unija ne bi trebalo da bude blaga prema Rusiji. Druge zemlju su međutim bile uzdržanije, imajući u vidu potencijalnu štetu od ugrožavanja poslovnih odnosa s Rusijom.

Njemačka, na primjer, uvozi trećinu svojih energenata iz Rusije, dok Francuska, između ostalog, ima sporazum o isporuci dva vojna broda, što predstavlja i najveću prodaju vojne opreme iz neke članice NATO Rusiji.

Njemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer rekao je da je embargo na oružje Rusiji raspravljan danas na zahtjev Velike Britanije i drugih zemlja, ali da su se članice EU saglasile samo na ograničenja u "budućim ugovorima", što znači da Francuska može isporučiti brodove Rusiji.

Francuski predsjednik Fransoa Oland sinoć je upozorio na cijenu otkazivanja sporazuma prema kojem prvi brod "Vladivostok" treba da bude isporučen u oktobru.

"Rusi su platili. Morali bismo da vratimo 1,1 milijardu eura", rekao je on.

Oland je rekao da francuski vojni brodovi namijenjeni Rusiji ne bi potpali pod nove sankcije zato što su potpisani 2011. Oland je dodao da će isporuka drugog broda po sporazumu "zavisiti od ruskog stava".

Francuski zvaničnici kažu da će "Vladivostok" biti isporučen bez oružja. Taj brod moći će da prevozi 700 vojnika, 16 helikoptera i 50 oklopnih vozila.