Na treću godišnjicu napada: Brejvik se odriče nasilja

Njemu je 2012. godine izrečena zatvorska kazna od 21 godinu koja se može produživati sve dok se bude smatralo da je opasan po društvo
3 komentar(a)
Anders Bering Brejvik, Foto: Beta/AP
Anders Bering Brejvik, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 22.07.2014. 19:51h

Norveška danas obilježava tri godine otkako je krajnje desničarski fanatik Anders Bering Brejvik izveo terorističke napade u kojima je ubio 77 ljudi, a premijerka Erna Solberg je izjavila da je najbolji način da se oda pošta žrtavama "boriti se za otvorenost, toleranciju i raznolikost".

"Nasilni ekstremizam se nikada ne može oprostiti", poručila je ona polažući vijence na spomenik žrtvama napada, prenio je AP.

Desničarski fanatik Anders Bering Brejvik priznao je da je 22. jula 2011. ubio osam osoba u bombaškom napadu na zgradu vlade u Oslu i 69 u potonjem oružanom napadu na ljetnji kamp podmlatka Laburističke stranke na ostrvu Utoja.

Njemu je 2012. godine izrečena zatvorska kazna od 21 godinu koja se može produživati sve dok se bude smatralo da je opasan po društvo. Pravni stručnjaci smatraju da to vjerovatno znači da će u zatvoru ostati do kraja života.

Na treću godišnjicu oglasio se i njegov advokat, koji je kazao da se Brejvik odriče nasilja.

Brejvik (35) "sada ne podržava nasilje i ne ohrabruje druge da izvode nasilna djela", rekao je advokat Tor Jordet lokalnim medijima.

Brejvik je tokom suđenja kazao da su njegove akcije bile "okrutne ali neophodne" kako bi spasio Evropu od islama i multikulturalizma.

Bonus video: