ZAJEDNIČKI RAD

Klinton: SAD i EU da pooštre sankcije Rusiji

Oštrije sankcije bi stavile do znanja predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu da "postoji cijena koju treba platiti za takvo ponašanje"
3 komentar(a)
Hilari Klinton, Foto: Reuters
Hilari Klinton, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.07.2014. 07:34h

Bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton ocijenila je da bi SAD i Evropa trebale zajedno da rade na pooštravanju sankcija Rusiji.

Klintonova je podržala poziv predsjednika Baraka Obame na sveobuhvatnu istragu o putničkom avionu koji je prošle nedjelje oboren iznad Ukrajine.

Ona je u komunikaciji na društvenoj mreži Fejsbuk, iz sjedišta te kompanije u Kaliforniji, poručila da bi oštrije sankcije stavile do znanja predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu da "postoji cijena koju treba platiti za takvo ponašanje".

Klintonova je rekla da se slaže sa Obaminim izjavama od ponedjeljka u kojima je zatražio "hitan i potpun pristup" istražiteljima za pretraživanje olupine aviona.

"Moramo učiniti više kako bismo osigurali sveobuhvatnu istragu kojom neće samo biti izraženo poštovanje prema onima koji su ubijeni u napadu na avion, već koja će takođe pokušati da nađe odgovore u vezi s tim ko je odgovoran", napisala je Hilari Klinton odgovarajući na pitanja putem društvene mreže.

Obama je optužio proruske separatiste da su sa mjesta pada aviona uklonili dokaze i tijela poginulih putnika i dodao da je na Rusiji i Putinu da natjeraju separatiste da sarađuju sa istražiteljima.

On je dodao da će, ako Rusija nastavi da ugrožava suverenitet Ukrajine, Moskva "samo dodatno izolovati sebe" i da će ekonomska cijena porasti.

Hilari Klinton je navela da bi SAD trebalo da ohrabre Evropljane da osiguraju to da budu manje energetski zavisni od Rusije.

Ona je zatražila "veću podršku Ukrajincima kako bi sačuvali svoje granice i zaštitili sebe".

Govoreći o situaciji na Bliskom istoku, bivša prva dama SAD i šefica diplomatije izrazila je nadu da bi prekid vatre između Izraela i palestinskog pokreta Hamas mogao dovesti do prekida borbi u Pojasu Gaze.

Dodala je da u potpunosti podržava državnog sekretara SAD Džona Kerija, koji s Egiptom radi na tome da borbe budu prekinute.

Preporučujemo za Vas