Interpol počeo identifikaciju žrtava, ostaci mnogih žrtava i dalje na mjestu nesreće

Dejvid Kameron izjavio da će britanski vazduhoplovni stručnjaci analizirati sadržaj crnih kutija iz oborenog aviona
58 pregleda 100 komentar(a)
Ažurirano: 22.07.2014. 20:15h

Voz sa tijelima većine od 298 žrtava poginulih u padu aviona na istoku Ukrajine prije pet dana, stigao je u Harkov, grad koji kontroliše Vojska Ukrajine.

Voz sa vagonima-hladnjačama, u kojima se nalaze tijela žrtava leta MH17, u četiri sata ujutro po srednjeevropskom vremenu je napustio Donjeck, grad pod kontrolom proruskih snaga, a u Harkov je stigao nešto prije 11 časova, prenio je Rojters.

Međunarodna kriminalistička policijska organizacija Interpol saopštila je danas da je jedan od njenih timova započeo indentifikaciju žrtava oborenog malezijskog putničkog aviona u Ukrajini.

“Ostaci do sada nađenih žrtava su označeni i prebrojani prije nego što su prebačeni u vagonima-hladnjačama iz Donjecka do namjenskog centra u Harkovu, gdje će Interpolov tim, uz druge timove za identifikaciju žrtava u međunarodnim nesrećama, sprovesti preliminarna ispitivanja”, saopšteno je iz agencije čije je sjedište u Lionu.

Prva tijela žrtava avionske nesreće stići će u Holandiju u srijedu, a njihova identifikacija bi mogla potrajati nekoliko nedjelja ili mjeseci, izjavio je holandski premijer Mark Rute.

"Sjutra će prvi avion sa tijelima krenuti za Ajndhoven u južnoj Holandiji", rekao je on novinarima nakon što su tijela stigla u Harkov, navodi AFP.

"U Harkovu će biti obavljene pripreme da bi identifikacija u Holandiji mogla da se uradi što je bolje moguće. Čim neka žrtva bude identifikovana o tome će biti obaviještena prije svega porodica i niko drugi. To može trajati nekoliko nedjelja ili mjeseci", kazao je holandski premijer.

On je dodao i da je Ukrajina prepustila Holandiji vodeću ulogu u istrazi uzroka pada aviona.

Potraga za žrtvama avionske nesreće mora se nastaviti jer je do sada izgleda nađeno samo oko 200 a ne 280 tijela, kazali su za BBC holandski zvaničnici.

Forenzički stručnjak Jain Tuinder kazao je da je njegov tim počeo da analizira situaciju u vagonima-hladnjačama koji su stigli u Harkov.

Tuinder je rekao na konferenciji za novinare u Harkovu da će njegov tim morati da se vrati na mjesto pada aviona da bi sproveo još jednu pretragu.

Holandska vlada je srijedu proglasila za dan žalosti, piše BBC.

Analiza crnih kutija u Britaniji

Dejvid Kameron izjavio da će britanski vazduhoplovni stručnjaci analizirati sadržaj crnih kutija iz malezijskog putničkog aviona koji je pao u istočnoj Ukrajini

Britanski premijer je na Tviteru naveo da će, na zahtjev holandske vlade, britanski eksperti preuzeti podatke za analizu, prenio je AP.

Ranije danas, pripadnici proruskih snaga na području gdje je pao avion, predali su dvije "crne" kutije s leta MH17 "Malezija erlajnsa" malezijskim istražiteljima u Donjecku.

Malezijski premijer Nadžib Razak rekao je da je predaja "crnih" kutija dio sporazuma koji je postigao s liderom samoproglašene Donjecke Narodne Republike Aleksandrom Borodajem.

Nadžib je izjavio da mu se čini da su "crne" kutije "u dobrom stanju".

Odobrena mobilizacija ukrajinskih snaga

Ukrajinski parlament je odobrio predsjednički dekret za dodatnu mobilizaciju snaga za borbe u istočnoj Ukrajini protiv separatista, ali i za odbranu granice, jer su prema navodima Kijeva i NATO, ruske snage opet počele da se koncentrišu na granici.

Sekretar ukrajinskog Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Andrij Parubij, kazao je da trenutno na granici Rusi imaju preko 40.000 ljudi, sa 150 tenkova, 400 oklopnih vozila i 500 drugih oružanih sistema.

Voz sa tijelima većine od 298 žrtava poginulih u padu malezijskog aviona na istoku Ukrajine prije pet dana, stigao je u Harkov, grad koji kontroliše Vojska Ukrajine

Voz sa vagonima-hladnjačama, u kojima se nalaze tijela žrtava leta MH17, u četiri sata ujutro po srednjeevropskom vremenu je napustio Donjeck, grad pod kontrolom proruskih snaga, a u Harkov je stigao nešto prije 11 časova, prenio je Rojters.

Putin: Reagovaćemo ako se NATO približi

Rusija će adekvatno reagovati na približavanje vojne infrastrukture NATO-a granicama Rusije, izjavio je Vladimir Putin.

Ruski predsjednik je na sjednici Savjeta za bezbjednost Rusije u Moskvi rekao da se snage NATO-a "demonstrativno jačaju na teritoirji istočnoevropskih zemalja".

"Šta se dešava? Faktički se formacija snaga NATO-a na teritoriji istočnoevropskih zemalja demonstrativno jača, između ostalog, u vodama Crnog i Baltičkog mora", rekao je Putin a prenosi Itar-Tass.

"Često nam govore da je sistem protivraketne odbrane odbrambeni. Uopšte ne, to je ofanzivni sistem, dio ofanzivnog odbrambenog sistema SAD, iznijetog na periferiju", kazao je Putin.

"Šta god govorile naše strane kolege, dobro vidimo šta se u stvarnosti dešava (...) Rastu razmjere i intenzitet operativne i borbene pripreme (...) Neophodno je u potpunosti i na vrijeme realizovati sve planirane mjere za jačanje odbrambene bezbjednosti zemlje, uključujući Krim i Sevastopolj, gdje faktički moramo ponovo da gradimo vojnu infrastrukturu", rekao je Putin.

Ruski predsjednik je, pritom, rekao da Rusiji i njenoj teritorijalnoj cjelovitosti trenutno ne prijeti ništa.

"Nikakve vojne prijetnje, prijetnje suverenitetu, teritorijalnoj cjelovitosti zemlje, danas nema", rekao je on i dodao da je za to garancija "strateška ravnoteža snaga u svijetu".

Prema njegovim riječima, Rusija "strogo poštuje norme međunarodnog prava, svoje obaveze prema partnerima".

"Rusija ne ulazi niukakve alijanse, i u tom je u znatnom stepenu zalog našeg suvereniteta", podvukao je Putin.

Predsjednik Rusije je izrazio očekivanje da će i druge zemlje i savezi uvažavati nacionalne interese Rusije, a da će se sporna pitanja rješavati "isključivo diplomatskim putem, pregovorima" i da se niko neće miješati u unutrašnja pitanja Rusije.

Traži od Zapada da pritisne Kijev

Putin kaže i da bi Zapad trebalo da zahtjeva od Kijeva da poštuje prekid vatre za vrijeme istrage o malezijskom avionu koji se srušio na istoku Ukrajine.

Ruski predsjednik vjeruje da je neophodno da se utiče na Kijev kako bi poštovao prekid vatre, koji bi trebalo da traje za vrijeme istrage o letu MH17 koji se srušio na istoku Ukrajine u Donjeckoj oblasti.

Podsjetimo, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko naredio je juče da se obustavi vojna operacija u prečniku od 40 kilometara od mjesta pada aviona.

Međutim, uprkos naređenju o obustavi vojne operacije u blizini mjesta nesreće, nastavljena je akcija Kijeva na istoku Ukrajine. Pet civila je poginulo, a 16 je ranjeno tokom protekla 24 sata u sukobima u Lugansku, u jugoistočnoj Ukrajini. Granatirana su četiri dijela grada. Više od 20.000 objekata iz tri okrug ostalo je bez struje, a više od 7.000 objekata je bez vode i gasa.

Putin je, takođe, rekao da su ukrajinske trupe napale jedinice samoodbrane blizu Donjecka skoro u isto vrijeme kada su proruski aktivisti predavali crne kutije MH17 međunarodnim ekspertima.

"Tenkovi su se probili do željezničke stanice", rekao je Putin na sjednici Savjeta bezbjednosti Rusije. "To je granatirano. Međunarodni stručnjaci nisu mogli ni da pogledaju kroz prozore", dodao je on.

Ruski predsednik je rekao da će Moskva učiniti sve što može da se olakša istraga, a to uključuje, kako kaže, i pokušaj Rusije da utiče na antivladine snage u istočnoj Ukrajini.

Kurc: EU uvodi nove sankcije Rusiji

EU će pripremiti sankcije protiv Rusije u oblastima tehnologije i odbrane poslije pada aviona na istoku Ukrajine, kazao je austrijski šef diplomatije Sebastijan Kurc.

"Komisija će dobiti mandat da pripremi sankcije u oblastim ključnih tehnologija i odbrane", rekao je šef austrijske diplomatije na marginama sastanka sa kolegama iz zemalja EU u Briselu.

Odluku o uvođenju ovih sankcija Rusiji potvrđena je i u evropskim krugovima.

Ebot: Ogromno zataškavanje

Dokazi na mjestu gdje se srušio malezijski putnički avion u istočnoj Ukrajini su kontaminirani i manipulisani u ogromnim razmjerama, izjavio je danas australijski premijer Toni Ebot, nazvavši to zataškavanjem.

Ebot, čija je vlada sastavila predlog rezlucije koju je Savjet bezbjednosti UN juče usvojio, a kojom se zahtjeva omogućavanje potpunog pristupa mjestu nesreće koje se nalazi na teritoriji pod kontrolom proruskih snaga, priznao je da je postignut napredak, ali je istakao da ima još dosta posla.

"Pred nama je još dug, dug put. Posle zločina dolazi zatškavanje. Ono što smo do sada vidjeli je manipulisanje dokazima industrijskih razmjera. To se mora prekinuti", kazao je Ebot.

"Ljudi su šetali po mjestu nesreće od početka i nismo vidjeli samo razne pojedince kako nasumično lutaju tuda i kupe ostatke, već smo vidjeli i tešku mašineriju. Na najnovijim snimcima mjesto nesreće više lični na gradilište. I to je neprihvatljivo", dodao je Ebot.

Ebot je proteklih dana bio naročito kritički raspoložen prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu zbog toga što nije intervenisao, ali sada je priznao da on izgleda reaguje posle snažnog međunarodnog pritiska.

"Ja sam pre 24 sata rekao da je predsjednik Putin rekao sve prave stvari. Zatim sam kazao da ostaje da se vidi da li će ispuniti ono šo je obećao. I moram priznati da je do sada radio ono što je govorio. Odajem mu priznanje zbog toga što je tokom posljednja 24 sata držao reč", istakao je australijski premijer, prenio je AFP.

Predate crne kutije

Vođa proruskih aktivista Aleksandar Borodaj, rano jutros po lokalnom vremenu, predao je malezijskim stručnjacima crne kutije oborenog putničkog aviona.

Tom prilikom su dvije strane u sjedištu samoproklamovane Donjecke Narodne Republike u Donjecku potpisale dokument, koji je Borodaj nazvao "protokolom kojim se finalizuje ova procedura", prenosi Rojters.

Predstavnik Malezijskog savjeta za nacionalnu bezbjednost, pukovnik Mohamed Sakri, novinarima je rekao da su dvije crne kutije "u dobrom stanju".

Kako prenosi AFP, proruski separatisti su najavili prekid vatre u radijusu od 10 kilometara oko mjesta pada aviona, kako bi se međunarodnim istražiteljima omogućio bezbjedan pristup.

Malezijski avion sa 298 ljudi, među kojima je bilo 80 djece, pao je u četvrtak na područje Donjecke oblasti, gdje se vode borbe proruskih aktivista i ukrajinske vojske. Obje strane, pobunjenici i zvanični Kijev, optužuju jedni druge za rušenje ovog putničkog aviona, koji je letio iz Amsterdama za Kuala Lumpur.

Juče se oglasila i Moskva, koja je do sada negirala sve optužbe iz Kijeva o svojoj umiješanosti u ovaj slučaj. Naime, Vojska Rusije je saopštila da se ukrajinski lovac SU-25 nalazio u blizini "boinga 777" kompanije "Malezija erlajnz" neposredno prije pada letjelice.

Galerija

Bonus video: