Rusija: Ispitati učešće plaćenika iz Evrope u sukobima na istoku Ukrajine

Italijanski list "Đornale" objavio je da se plaćenici iz baltičkih zemalja, kao i Švedske, Finske i Francuske bore na strani Ukrajine
5 komentar(a)
Kremlj, Moskva, Foto: Shutterstock
Kremlj, Moskva, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.07.2014. 20:06h

Rusija je zatražila od Švedske, Finske, Francuske i baltičkih zemalja da sprovedu istragu o navodnom učešću plaćenika iz tih država u sukobima u Ukrajini.

Prethodno je italijanski list "Đornale" objavio da se plaćenici iz baltičkih zemalja, kao i Švedske, Finske i Francuske bore u okviru takozvanog Azovskog bataljona na istoku Ukrajine, paravojne grupe na strani ukrajinske vojske čije aktivnosti finansira i vodi ukrajinski oligarh i guverner Dnjepropetrovskog regiona Igor Kolomoiski.

"Ako se ispostavi da su objavljeni navodi tačni, to je nova potvrda o učšću stranih ekstremista u oružani unutar-ukrajinski konflikt ", kaže se u saopštenju ministarstva, prenosi RIA Novosti.

Prošlog mjeseca Rusija je izdala potjernicu za Kolomoiskim, kao i za ukrajinskim ministrom unutrašnjih poslova Arsenom Avakovim zbog optužbi za organizovanje ubistava i otmice uz upotrebu zabranjenih metoda.

Moskva vjeruje da je Azovski bataljon imao ključnu ulogu u napadu na rusku ambasadu u Kijevu sredinom juna.

Bonus video: