Britanski premijer zagovara ekonomski udar na Rusiju

Kameron je dodao da Rusija ne treba da ima pristup evropskom tržištu, kapitalu i tehničkoj ekspertizi sve dok Putin pothranjuje sukob u Ukrajini
6 komentar(a)
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.07.2014. 18:40h

Britanski premijer Dejvid Kameron kaže da Evropska unija treba da razmotri uvođenje ekonomskih sankcija koje će teško pogoditi Rusiju.

Te sankcije bi uključile zamrzavanje sredstava najbližih saradnika i oligarha ruskog predsjednika Vladimira Putina, naveo je Kameron nakon obaranja malezijskog aviona iznad Ukrajine.

"Nadam se da će po tom pitanju biti postignut napredak (na sastanku EU u utorak), i mislim da je vrijeme da započnemo sa novim novim sankcijama", rekao je on.

Kameron je dodao da Rusija ne treba da ima pristup evropskom tržištu, kapitalu i tehničkoj ekspertizi sve dok Putin pothranjuje sukob u Ukrajini, prenosi Rojters.

"Treba da izvršimo pritisak sa svim našim partnerima i da kažemo da ne možemo da radimo uobičajen biznis sa zemljom koja se ponaša na takav način", rekao je Kameron.

On je doveo u pitanje francuske planove o prodaji nosača helikoptera "Mistral" Rusiji, navodeći da bi ispunjavanje takve narudžbine (ugovor vrijedan 1,66 milijardi dolara) bilo nezamislivo u Britaniji nakon obaranja malezijskog aviona u Ukrajini.

Bonus video: