Velika Britanija upozorava EU: Promjene ili izlazimo

Hamond je inače prvi zvaničnik na tom položaju koji je javno rekao da će glasati za izlazak Velike Britanije iz EU ukoliko Londonu ne budu vraćena određena ovlašćenja
80 pregleda 6 komentar(a)
Filip Hamond, Foto: Beta/AP
Filip Hamond, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 21.07.2014. 09:23h

Šef britanske diplomatije Filip Hamond izjavio da će Britanija, ukoliko EU ne pristane na promjene i nove uslove u vezi sa njenim članstvom, izaći iz zajednice.

Hamond je inače prvi zvaničnik na tom položaju koji je javno rekao da će glasati za izlazak Velike Britanije iz EU ukoliko Londonu ne budu vraćena određena ovlašćenja.

"Ukoliko ne bude promjena cjelokupnog načina upravljanja, bez promjene u balansu nadležnosti između država članica i EU, bez rješenja za izazove u evrozoni - to nije Evropa koja može da radi sa Britanijom u budućnosti, mora biti promjena, mora biti novih pregovora", rekao je Hamond u intervjuu Bi-Bi-Siju.

Poznati evroskeptik, koji je u nedavnoj rekonstrukciji vlade prešao sa mjesta ministra odbrane na mjesto šefa diplomatije, poručio je da će njegov glavni zadatak upravo da bude da u "narednih devet, 10 mjeseci pripremi nove pregovore sa EU".

Nakon završenih pregovora, kako je naveo, izaći će pred britansku javnost sa svojim preporukama, prenosi Rojters.

"Mi u Vladi smo na istoj poziciji kad je riječ o Evropi. Svi vjerujemo da je status kvo (status quo) neprihvatljiv način da se upravlja Evropom u budućnosti", rekao je Hamond.

On je tokom izmjena u vladi premijera Dejvida Kamerona poručio da njegovo imenovanje šalje signal da je London ozbiljan u namjeri da vrati dio ovlašćenja od Brisela.

Hamond je rekao da ne želi da prijetnjama započne pregovore sa EU, ali da je odlučan u namjeri da zaštiti britanske interese, uoči referenduma o povlačenju iz EU, planiranog za 2017. godinu.

Rekonstrukacija Kameronovog kabineta došla je svega 10 mjeseci uoči izbora u zemlji, na kojima će konzervativci voditi neizvjesnu bitku sa opozicionim laburistima.

Bonus video: