SAD se obrušile na Rusiju, Keri: Ovo je momenat istine

"Rusija podržava ove separatiste. Rusija naoružava ove separatiste. Rusija obučava ove separatiste..."
115 komentar(a)
Ukrajina separatisti, Foto: Reuters
Ukrajina separatisti, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.07.2014. 20:22h

Administracija predsjednika SAD Baraka Obame danas se obrušila na Rusiju zbog njene podrške separatistima u Ukrajini, koje Amerika optužuje da su oborili avion Malejzza erlajnza sa 298 putnika i članova posade. "Ovo je za Rusiju momenat istine", rekao je Džon Keri.

"Rusija podržava ove separatiste. Rusija naoružava ove separatiste. Rusija obučava ove separatiste, i Rusija još nije uradila stvari koje su neophodne da se oni dovedu pod kontrolu". Keri je čak u ime Obamine administracije izrazio nadu da će obaranje aviona učvrstiti podršku Evrope sankcijama protiv Rusije zbog njenog sveukupnog ponašanja u vezi sa Ukrajinom.

"Nadamo se da će ovo biti poziv za buđenje nekim zemljame Evrope koje nisu bile odlučne da se pokrenu", rekao je Keri. Američki državni sekretar se u nizu televizijskih intervjua pozvao na američke obavještajne izvore i informacije sa društvenih medija koji "očigledno jasno upiru prstom u separatiste" da su ispalili projektil SA-11, pribavljen od Rusije, koji je oborio avion iznad teritorije pod kontrolom pobunjenika.

"Vrlo je jasno da je to sistem koji je separatistima doturen iz Rusije", rekao je Keri.

Kameron pozvao Putina da utiče na pobunjenike

Britanski premijer Dejvid Kameron poručio je danas ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da je obaranje malezijskog putničkog aviona na istoku Ukrajine apsolutno neprihvatljivo, i da dokazi ukazuju da iza tog događaja stoje proruski separatisti. "Dokazi ukazuju da su proruski separatisti odgovorni i premijer je jasno stavio do znanja da, ukoliko Rusija želi da krivicu usmjeri negdje drugdje, oni bi morali da predstave ubjedljive i vjerodostojne dokaze", navodi se u saopštenju Dauning strita o telefonskom razgovoru Kamerona sa Putinom. Kameron je pozvao Putina da iskoristi svoj uticaj kod pripadnika proruskih snaga kako bi stručnjacima bio obezbijeđen pristup mjestu pada letjelice, koji bi prikupili dokaze i vratili tijela nastradalih porodicama, prenosi AFP. "G7 i EU su u više navrata pozivali Putina da prekine podršku sepratistima i da radi sa ostatkom svijeta na pronalaženju mirnog rješenja. Neuspjeh Rusije da to učini doprinio je užasnoj tragediji", kaže se u saopštenju iz Kameronovog kabineta. Navodi se da će se ministri spoljnih poslova EU sastati u utorak u Briselu, kako bi razmotrili dodatne sankcije Rusiji. "Svijet sada posmatra, i predsjednik Putin mora da promijeni kurs i radi na uspostavljanju stabilnosti u istočnoj Ukrajini", dodaje se u saopštenju. Avion "boing 777" aviokompanije "Malezija erlajns" srušio se 17. jula kod Donjecka, a život je izgubilo svih 298 putnika i članova posade.

Američka ambasada: Pobunjenici oborili avion

Američka ambasada u Ukrajini je saopštila da je malezijski avion najvjerovatnije oboren projektilom iz SA-11 sistema iz teritorije koju kontrolišu separatisti na istoku Ukrajine.

Ambasada navodi da to ubjeđenje potiče od više faktora.

"Tokom posljednjeg mjeseca je otkriven povećan broj teške artiljerije u rukama pobunjenika koje je stiglo preko granice iz Rusije. Prošlog vikenda, Rusija je poslala vojni konvoj od 150 vozila, uključujući tenkove, artiljeriju, i više raketnih bacača. Takođe imamo informaciju koja ukazuje da je Rusija obučila ruske pobunjenike u postorenje u jugozapadnoj Rusiji, i da je fokus bio na sistemima vazdušne odbrane", navodi se u saopštenju.

Ambasada podsjeća da su pobunjenici pokazali da umiju da rukuju sa sistemima zemlja-vazduh, jer su oborili više aviona u proteklih nekoliko mjeseci, uključujući dva velika transportna aviona.

"U momentu kada je let MH17 prekinio kontakt, otkrili smo zemlja-vazduh projektil koji je lansiran iz pobunjeničke zone u jugoistočnoj Ukrajini. Vjerujemo da se radi o SA-11", navodi ambasada.

Presretnuta komunikacija separatista ukazuje da su pobunjenici još 14. jula imali SA-11 sistem u svom posjedu, i više puta pominju Buk sistem u kontekstu posjedovanja i repozicioniranja, a pokazalo se da su presretnuti razgovori autentični.

Služba bezbjednosti Ukrajine (SBU) objavila je u subotu uveče snimak, kako je rekla, razgovora dvojice komandira pobunjenika poslije pregleda mjesta pada aviona:

"Ovo su momci s kontrolnog punkta Černukin koji su oborili avion. On se raspao u vazduhu", kaže jedan od njih koji za sebe kaže da je "major".

"I još?" pita sagovornik koji sebe naziva "Grk".

"Ovo je civilni avion, 100 odsto." (...).

"Ima li oružja?"

"Ne, ništa, samo civilne stvari".

- "A dokumenta"?

"Ima jedan, nekog indonežanskog studenta".

Tom snimku je prethodio razgovor vođe pobunjenika Igora Bezlera i jednog državljanina Rusije koji govori o pukovniku vojne obavještajne službe Rusije, Vasiliju Gveraninu, nadležnom za njega - kaže Kijev.

"Upravo smo oborili jedan avion (...) Otišli su da ga nađu i slikaju", rekao je Bezler.

Predstavljajući te informacije, načelnik Službe bezbjednosti Ukrajine, Valentin Naljvajćenko je izjavio da su to razgovori "oficira GRU (vojne obavejštajne službe Rusije), presretnuti i transkribovani u skladu sa zakonom".

Snimci koji su se širili društvenim mrežama pokazuju da je SA-11 sistem pomjeran iz gradova pod kontrolom separatista, koji su blizu mjesta pada aviona. Sa tih lokacija bi sistem imao dovoljan domet da obori avion.

Ambasada napominje da i snage koje kontroliše Kijev koriste SA-11 sistem, ali da su sigurni da nisu oni ispalili projektil iz više razloga. "Ukrajinski sistemi nisu imali domet da obore avion, a nisu ni ispalile nijedan projektil zemlja-vazduh tokom konflikta, iako su se često žalili da ruske letjelice ulaze u ukrajinski vazdušni prostor".

Podsjeća se i da je samoprozvani "ministar odbrane Donjecka" Igor Strelkov, preuzeo odgovornost za obaranje aviona, mislivši da je vojni, a da je ta poruka izbrisana nakon što je objavljeno da se radi o civilnom letu.

Još jedan video koji je objavljen na internetu je pokazao SA-11 sistem na transporteru koji se pokreće prema Rusiji, i na kome se vidi da fali jedan projektil, što znači da je izvršeno lansiranje.

Dešavanja nakon pada su pokazala da kontrolu nad mjestom pada aviona imaju separatisti, zaključuje Ambasada.

Keri: Raketni sistem došao iz Rusije

Državni sekretar SAD Džon Keri izjavio je ranije danas da je jasno da je iz Rusije došla raketna baterija koja je upotrijebljena za obaranje malezijskog putničkog aviona na istoku Ukrajine, prenosi RSE.

Keri je za CNN naglasio da “posredni dokazi” ukazuju na odgovornost Rusije i proruskih separatista za ispalljivanje projektila.

On je naveo da SAD znaju ko je ispalio raketu na osnovu satelitskih snimaka, kao i “putanju tog projektila i vrijeme”.

“Mi sa sigurnošću znamo da Ukrajinci nisu imali takav sistem (raketnu bateriju) u tom području u to vrijeme. Dakle, to jasno ukazuje na separatiste”, rekao je Keri.

Stanje na mjestu pada aviona Keri je opisao kao “groteskno” i “suprotno svemu onom što su predsjednik Rusije Vladimir Putin i Rusija rekli da će učiniti”.

Bonus video: