"BOGATSTVO I MOĆ ŽELE PREUSMJERITI RADNICIMA"

Korbinizam ili komunizam na mala vrata? Britanski laburisti žele nacionalizaciju privatnih kompanija

Lider laburista Džeremi Korbin, socijalista koji je neočekivano izabran za čelnika stranke u 2015. godini, usmjerio je Laburističku stranku ulijevo i često je u sukobu s laburističkim parlamentarnim zastupnicima, ali istovremeno privlači u stranku hiljade novih članova, naročito mladih
74 pregleda 1 komentar(a)
Džeremi Korbin, Foto: Reuters
Džeremi Korbin, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.01.2019. 17:50h

Pobijedi li na izborima, britanska opoziciona laburistička stranka uvešće kompanijama sa više od 250 zaposlenih obavezu osnivanja "vlasničkih fondova" za radnike kako bi im osigurala udio u kompanijama u kojima rade, izjavio je u razgovoru za Observer ministar finansija u sjenci Džon Mekdonel.

Prijedlog odgovarajućeg zakona bio bi upućen u parlament u prvoj godini mandata laburističke vlade u sklopu nastojanja da se "bogatstvo i moć preusmjere prema radnicima", kazao je Džon Mekdonel u intervjuu objavljenom u nedjeljnom izdanju Observera. 

"Time bi se postiglo da se u velikim kompanijama, osim platama, radnici nagrađuju i dionicama u sklopu fonda koji bi im omogućio ulogu vlasnika", naglasio je laburistički ministar finansija u sjenci.

"Otvara nam se prilika. Mislim da će se vlada gotovo sigurno raspasti u sljedećih šest mjeseci“, prognozirao je. Sljedeći parlamentarni izbori na rasporedu su tek 2022. godine iako neki parlamentarni zastupnici procjenjuju da bi mogli biti održani i ranije, s obzirom na duboke podjele u vladajućoj Konzervativnoj stranci oko Brexita i na pojačani pritisak na premijerku Terezu Mej.

Lider laburista Džeremi Korbin, socijalista koji je neočekivano izabran za čelnika stranke u 2015. godini, usmjerio je Laburističku stranku ulijevo i često je u sukobu s laburističkim parlamentarnim zastupnicima, ali istovremeno privlači u stranku hiljade novih članova, naročito mladih. 

U manifestu za prošlogodišnje parlamentarne izbore Korbin je obećao ponovnu nacionalizaciju pojedinih javnih usluga, mjere suzbijanja isplate prekomjernih bonusa čelnicima kompanija i prekid štednje u zdravstvu. Smatra se da su laburisti zahvaljujući tom programu osvojili više mjesta u parlamentu a konzervativci izgubili većinu, prenosi agencija Hina.